Alergie na chlad propuká hlavně na podzim a v zimě, kdy se vlivem chladného počasí zvyšuje počet těch, které trápí nepříjemné kožní projevy při pobytu v chladném či mrazivém vzduchu nebo po přechodu z tepla do zimy či naopak. Nejčastěji se jedná o zarudnutí pokožky, kopřivku s úporným svěděním, popraskání kůže nebo otoky těch míst těla, která nejsou dostatečně chráněná oblečením.
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ
Recepty na ryze zimní nápoje
Horké jablko
- 350 ml červeného vína
- 350 ml jablečného džusu
- citrón
- koření na svařené víno
- jablko
Jablečný džus, víno a cukr ohřejeme, přidáme citron pokrájený na plátky a koření do svařeného vína. Necháme asi 15 minut stát a pak znovu zahřejeme. Do sklenic rozdělíme kostičky oloupaného a jádřince zbaveného jablka a zalijeme horkou tekutinou. Sklenice můžeme ještě přizdobit kolečkem citronu. Pozor na přislazování!
Horký dech
- 1 l červeného vína
- citrón
- 3 ks hřebíčku
- skořice (celá)
- 1 vanilkový cukr
- 200 ml rumu
- citrónová kůra
- pomerančová kůra
- plátek citrónu
Do vína vymačkáme citron, přidáme hřebíčky, skořici, vanilkový cukr a rum. Zahřejeme k bodu varu a odstavíme. Do nahřátých sklenic dáme lžičku kandované kůry, přes sítko zalijeme nápojem a ozdobíme plátkem citronu.
Ovocný bylinkový čaj
- 1 šálek jablečných slupek
- 1 hrst meduňky
- 1 lžička ibišku
- 1 l vody
- citrón na plátky
Jablečné slupky, meduňku a ibišek v hrnku zalijeme vodou o teplotě cca 96 °C a necháme přikryté vylouhovat asi 10 minut. Potom čaj přecedíme do šálků, podle chuti osladíme a podáváme. Můžeme podávat s plátkem citrónu.
Voňavý čaj
- citrón
- 6 ks badyány
- skořice (celá)
- cukr
- 6 ks hřebíčky
- 2 sáček ovocného čaje
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 lžíce pomerančové šťávy
Citrón omyjeme kartáčkem pod teplou vodou a nakrájíme na plátky, ty ještě rozpůlíme. Společně s cukrem, skořicí, hřebíčky a badyánem vložíme do skleněné konvice. Přidáme sáčky čaje, zalijeme 700 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Potom přidáme čerstvou citrónovou a pomerančovou šťávu a podáváme.
Nealko punč
- 4 sáček šípkového čaje
- 500 ml vody
- 200 ml pomerančového džusu
- 4 lžíce pomerančové šťávy
- 4 lžíce medu
Sáčky s čajem přelijeme vroucí vodou, přikryjeme a necháme 10 minut odstát. Pak sáčky vytáhneme, přilijeme džus a citrónovou šťávu, zahřejeme, rozdělíme do sklenic a ochutíme medem.
Vánoční čaj
- voda
- hřebíček
- skořice (celá)
- badyán
- med
- černý čaj
Vodu s kořením vaříme asi 20 minut mírným varem, odstavíme z plotny a přidáme med. Do připravené nahřáté konvice nasypeme černý čaj, který zalijeme připravenou vroucí vodou a 5 minut vyluhujeme. Nahřáté šálky naplníme do poloviny kořeněným nálevem a dolijeme horkým čajem.
Vitamínová bomba
- černý čaj
- 150 ml vody
- lžíce citrónové šťávy
- lžíce šípkové šťávy
- 2 cl pomerančového likéru
- lžíce medu
Čaj zalijeme vařící vodou a necháme asi 4 minuty vylouhovat. Pomerančový likér, citronovou a šípkovou šťávu nalijeme do sklenice, přidáme horký čaj, zamícháme a osladíme medem. Pro děti či abstinenty lze připravit vitaminovou bombu bez přidání pomerančového likéru.