Celiakie je onemocnění, kde v důsledku chronické zánětlivé reakci na lepek, neboli gluten, dochází v tenkém střevě k destrukci střevních klku s následní nedostatečnou absorpcí živin.
Jak se celiakie léčí?
Celiakie se svým dědičným podkladem se vyléčit nedá. Ale na to, aby poškozující zánět na sliznici tenkého střeva vznikl, musí být splněny obě podmínky, tedy dědičná predispozice i lepek. Jedinou léčebnou možností je tedy bezlepková dieta. Znamená vynechání pšenice, žita, ječmene, ovsa a produktů z nich, z jídelníčku.
Prvotní klamní dojem, že stačí nejíst chleba a pečivo, se ale záhy rozplyne. S měnícím se životním stylem roste poptávka po trvanlivějších, koncentrovanějších, chuťově výraznějších potravinách, které vyžadují stabilizátory, emulgátory, zahušťovadla a konzervanty. Už snad ani neexistují polotovary, o hotových potravinách ani nemluvě, které by tyto látky neobsahovali. Problémem je, že minimálně polovina z nich se vyrábí z lepkové obilniny - a tak seznam zakázaných potravin roste geometrickou řadou. Uzeniny, paštiky, omáčky, jogurty, pudinky, cukrovinky i sušené ovoce, to vše může lepek obsahovat.
Každý kousek v nákupním košíku musí mít pečlivě pročtenou etiketu. I když tam ale nenajdeme zmínku o lepku, nemusí to znamenat jistotu bezlepkové potraviny. Ty garantovaně bezlepkové mají na svém obalu logo přeškrtnutého klasu.
Občasné porušení bezlepkové diety není stejné, jako u diety třeba redukční, žlučníkové nebo vegetariánské. I minimální množství lepku může zánětlivý proces ve střevě aktivovat, i když se to neprojeví bolestmi břicha, nebo průjmem. Kromě toho je nutné počítat s jakousi rezervou, schovaným lepkem, který unikne naší pozornosti. Trvalé ignorace potřeby bezlepkové diety se vymstí celiatikovi na několika frontách, ale tím nejobávanějším je daleko vyšší pravděpodobnost zhoubných nádorů v oblasti zažívacího traktu.
Začít s dietou je vhodné přirozeně bezlepkovými potravinami jako maso, brambory, čerstvé ovoce a zelenina, rýže, luštěniny. Bezlepkové směsi na chleba a pečivo obsahují mouku kukuřičnou, rýžovou, prosnou, pohánkovou a amarantovou. Lepek, jak už z jeho názvu vyplývá, lepí těsto dohromady, proto je bezlepkové pečivo víc drolivé a rychleji osychá. Pomoci mu můžeme xanthanovou gumou a zamražením plátků chleba v mrazáku.
Potřebujete recepty na bezlepkové pokrmy? Najdete je na www.receptnazdravi.cz.
Přidat nový komentář