Inzerce https://www.lekarna.cz/blackfriday/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=blackfriday

Celiakie: nemoc, která vás naučí číst obaly potravin

( Renata Vyšínová | přečteno: 30520x )

Časté bolení břicha, hubnutí, průjem a suchá a popraskaná kůže na rukách. To byly problémy, které řešila paní Monika několik let. „Hodně se to projevilo po porodu. Byla jsem slabá, unavená a nemohla se pomalu ani postavit. Až v nemocnici se ukázalo, že příčinou je celiakie. Nenapadlo by mne to, nikdo z rodiny nic takového nemá,“ vypráví Monika.

shutterstock.com

Celiakie zvyšuje riziko rakoviny

To, že nemocná střeva nedokážou řádně vyživit tělo, se samozřejmě projeví. Důsledkem je únava, způsobená nedostatkem železa v krvi a následnou anémií - a tím pádem nedostatečným prokrvením všech orgánů. Organismu chybí také vápník, takže celiakie urychluje vznik osteoporózy. Nemoc doprovázejí také kožní projevy. „Vždy, když poruším dietu a dám si něco s moukou, zaplatím za to. Mám velmi suchou kůži na celých rukách, šupinatí, někdy i do krve popraská. Vypadá to trochu jako lupénka,“ popisuje své potíže Monika. Když už se o lupénce zmiňujeme – bezlepková dieta je prospěšná i pro pacienty s touto chorobou.
Protože celiakie snižuje celkovou imunitu, zhoršuje stav střev a je příčinou chronických zánětů, zvyšuje současně i riziko vzniku rakoviny – a to hlavně ve střevech, žaludku a jícnu.
Celiakie se často pojí i s dalšími chorobami – například i diabetem prvního typu. „Stále častěji se u pacientů objevuje kombinace cukrovky a celiakie. Pak je to ale problém, protože potraviny bez lepku mají vysoké množství sacharidů a rychle zvyšují hladinu glykémie. Z toho plyne, že při bezlepkové dietě lze těžko regulovat množství cukru v krvi,“ říká Vladimíra Havlová.

Máte celiakii? Napište nám jak se s ní žije, jaké problémy řešíte. Vaše příspěvky můžete poslat prostřednictvím diskuse nebo na mail [email protected].

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
cavesinka
1x

Četla jsem Váš článek o celiakii. Mojí dceři se projevila už v 10 měsích, měla průjmy a hubla/,musím podotknout,, že to bylo v roce 1988/. Nikdy jsem se s touto nemocí do té doby nesetkala, byla ńa dětské klinice asi 6 neděl a od té doby drží bezlepkovou dietu. V té době se ovšem nedalo sehnat prakticky nic, co by bylo vhodné na jídlo. Ale za těch 24 let jsme si zvykli, dájí se sehnat různé bezlepkové potraviny jak ve zdravých výživách , tak i na internetu, Je pravda, že to je velice drahé. Naše dcera nebyla nikdy ošizená o vánoční cukroví, knedlíky, různé buchty atd. Když si koupíte vhodnou bezlepkovou mouku tak uděláte prakticky všechno. Je pravda, že se to musíte naučit, protože mouka se chová jinak než ta lepková. To co mě trápí, je to, že lékaři při takových potížích jaké popisujete málokdy si vzpomenou na celikaii a neudělají patřičné testy. Moje dcera jezdila na všechny školní výlety, vystudovala gymnázium a teď dodělává výsokou školu, kdy pět let byla mimo domov a musela se stravovat sama. Proto je dobře, že tuto dietu musela držet od mala, protože si na to zvykla a už ví co může a co ne. Přeju všem, kteří se dozví, že mají tuto nemoc, aby nepropadali panice a věřili, že se dá připravit mnoho jídel a pečiva bez lepku. Ještě chci napsat, že nejlepší bezleková mouka je Jizerka, uděláte z ní všechno.

micka

Zdravím všechny celiaky i ty ,kteří tuto nemoc možná mají jen o ní nevědí.Můj partner tuto nemoc zjistil ve svých 38letech.Celá rodina z toho byla zoufalá,vůbec jsme si nedovedli představit jak mu budeme vařit.Za sebe můžu říct,že velikou mopoc jsem našla na internetu,protože celiaků je opravdu v české republice spousta a díky všem kdo se podělí o vyzkoušené a opravdu výborné recepty.I když se celiakie už nikdy můj přítel nezbaví dnes si v klidu vychutná bezlepkové buchty,vánoční cukroví,vánočku,svíčkovou a spoutu dalších běžných potravin.Dnes třeba v Globusu koupíte vynikající sekanou či lahodné salámy či párečky na kterých si bez obav můžete pochtnat.zdravím všechny .

Jakub

Zdravím všechny "pozitivní" celiaky i ostatní. Já si myslel, že po lupénce, snížené funkci jedné plíce,cholesterolu aj. již nic nezmění život k horšímu. Bohužel diagnoza zní :máte Duhringovu herpetiformní dermatitidu-celiakii. Dle popsaných příznaků, jsem tím trpel nejméně již 5 let. V 55 svět nekončí, ale mám pocit ,že jako dálkový řidič si stravování moc nedovedu představit.Je to takový rytuál odpočinek / jídlo relax v restauracích svítících do temné noci.O snídaní v podobě teplé polévky ani nemluvě. No vypádá to na hledání jiného zaměstnání ale v této době a věku................................


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/zdravotni-pojistovny/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=zdravotni-pojistovny

Anketní otázka

Máte rádi zázvor?

78%
22%
Zatím hlasovalo 165 lidí
reklama https://www.lekarna.cz/boiron-oscillococcinum-1-g-granule-30-davek/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=Boiron_oscillo

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 1.část

Potravinářská legislativa má dva hlavní úkoly. Je to jednak ochrana spotřebitele před zdravotními riziky, jednak ochrana spotřebitele před ekonomickou újmou, která může být spojena se spotřebou potravin. Je zajímavé, že oba požadavky v sobě zahrnují i kódy "čísel E"...

Další recepty vhodné pro celiatiky

Celiatik musí dodržovat pravidla bezlepkové diety, ale jeho jídelníček může být chutný.

Na obaly potravin se třetina Čechů vůbec nedívá

Nejčastěji lidé vyhledávají informace o minimální trvanlivosti výrobku. Údaje o konzervačních látkách lidé téměř nesledují.

Syntetická barviva v potravinách

Barviva hrají velmi důležitou roli při výrobě průmyslových potravin. Barva potraviny často utváří první dojem spotřebitele. Většina lidí v samoobsluze nesáhne pro bezbarvou pomerančovou limonádu, zejména je-li vedle ní vystavena limonáda krásně oranžová. Dalším pádným důvodem pro použití barviv je snaha přesvědčit spotřebitele o tom, že výrobek obsahuje maximum přírodních složek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce