Potravinářská legislativa má dva hlavní úkoly. Je to jednak ochrana spotřebitele před zdravotními riziky, jednak ochrana spotřebitele před ekonomickou újmou, která může být spojena se spotřebou potravin. Je zajímavé, že oba požadavky v sobě zahrnují i kódy "čísel E"...
Četla jsem Váš článek o celiakii. Mojí dceři se projevila už v 10 měsích, měla průjmy a hubla/,musím podotknout,, že to bylo v roce 1988/. Nikdy jsem se s touto nemocí do té doby nesetkala, byla ńa dětské klinice asi 6 neděl a od té doby drží bezlepkovou dietu. V té době se ovšem nedalo sehnat prakticky nic, co by bylo vhodné na jídlo. Ale za těch 24 let jsme si zvykli, dájí se sehnat různé bezlepkové potraviny jak ve zdravých výživách , tak i na internetu, Je pravda, že to je velice drahé. Naše dcera nebyla nikdy ošizená o vánoční cukroví, knedlíky, různé buchty atd. Když si koupíte vhodnou bezlepkovou mouku tak uděláte prakticky všechno. Je pravda, že se to musíte naučit, protože mouka se chová jinak než ta lepková. To co mě trápí, je to, že lékaři při takových potížích jaké popisujete málokdy si vzpomenou na celikaii a neudělají patřičné testy. Moje dcera jezdila na všechny školní výlety, vystudovala gymnázium a teď dodělává výsokou školu, kdy pět let byla mimo domov a musela se stravovat sama. Proto je dobře, že tuto dietu musela držet od mala, protože si na to zvykla a už ví co může a co ne. Přeju všem, kteří se dozví, že mají tuto nemoc, aby nepropadali panice a věřili, že se dá připravit mnoho jídel a pečiva bez lepku. Ještě chci napsat, že nejlepší bezleková mouka je Jizerka, uděláte z ní všechno.
Přidat nový komentář