Blížící se Velikonoce připomínají význam a úlohu vajec nejen z hlediska tradic, ale také z hlediska nutričního. Vejce jsou jedněmi zatracovaná díky obsahu cholesterolu, jedněmi vyzdvihovaná díky obsahu vitamínů, minerálních a dalších látek. Jak je to tedy s vejci ve vztahu k naší výživě a cholesterolu skutečně?
Mdloba je krátkodobá ztráta vědomí většinou spojená s pádem. Příčinou je pokles krevního tlaku a nedostatečná dodávka kyslíku do mozku. Člověk v krátkém bezvědomí je bledý, chladný a někdy studeně opocený. Příčinou mdloby může být nedostatek kyslíku ve vdechovaném vzduchu, snížený obsah volného cukru v krvi (hypoglykemie), dlouhodobé stání, prudké citové rozrušení a podobně.
Objeví-li se mdloba ojediněle a neprovází-li ji další příznaky, není třeba si dělat starosti. Pokud je ale mdloba častější a objeví se některé příznaky popsané v následujícím schématu, je na místě poradit se s lékařem.
Předcházel mdlobě pocit točení hlavy a závrať?
Ne | odpovědět znovuVstal(a) jste náhle prudce ze sedu nebo z leže?
Ne | odpovědět znovuLéčíte se s vysokým krevním tlakem?
Ne | odpovědět znovuLéčíte se s cukrovkou, pícháte si inzulín nebo jste již dlouhou dobu nic nejedl(a)?
Ne | odpovědět znovu
Jste v jiném stavu?