Ahoj, i když mám jisté vzdělání ve fyziologii člověka, nejsem lékař, takže mé následující závěry berte raději s rezervou. Problém mě trápí také, ale myslím, že znám příčinu, jen občas to blbě vyjde a s problémem jsem se smířil.
Vagínu chrání kyselina mléčná před infekcemi. Aby spermie v tak kyselém prostředí přežila a doplavala k vajíčku, je ejakulát poměrně hodně alkalický (zásaditý, opak ke kyselému), aby pH (kyselost) neutralizoval. Oproti tomu moč je zase poměrně kyselá, ale hlavně - mění se dle celkové kyselosti organismu. Čím kyselejší tělo, tím kyselejší moč a tím větší rozdíl mezi kyselostí moči a zasaditostí spermatu, která se zase tolik nemění. Organismus je standardně mírně kyselý, ale vlivem stravy a dalších okolností (stres, toxiny apod.) dochází ke kolísání. Nejčastější je vychýlení k větší kyselosti (překyselení organismu). (Zásadité) sperma v takovém případě "intenzivněji reaguje" po celé délce svého průtoku (kyselou) močovou trubicí - od prostaty až po ústí na žaludu - a vyvolává pocit pálení (stejně jako byste se poleptali hydroxidem (zásadou)). Moč pak zase pH v močové trubici vyrovnává a přináší tak úlevu. Ne hned, protože sliznice trubice už je naleptaná, nicméně nutkání k močení přetrvává i když žádná moč není v močovém měchýři připravená.
Tzn. potíže se objevují skutečně náhodou a u různých můžů různě často, protože zrovna měli organismus překyselený (a někdo na to může trpět permanentně). Trvale tedy pomáhá udržovat kyselost organismu v normě konzumací zásadotvorných potravin (lze dohledat na netu, nebo se poradit s dietologem, poradcem přes výživu či alternativními léčiteli). A vyhýbat se kyselinotvorným, což jsou bohužel např. živočišné tuky a alkohol. Akutně pomáhá močení nedlouho před ejakulací - sliznice močové trubice je při ejakulaci ještě vlhká od kyselé moče a zásadité sperma ji proto tolik nenaruší. A močení po ejakulaci - čím dříve se zbytky spermatu vypláchnou, tím kratší dobu mohou leptat trubici. Čím vášnivější vyvrcholení, tím dokonalejší vyplavení spermatu a tím méně ho pak zůstane uvnitř trubice. Může také pomoci mechanické vymáčknutí zbytků spermatu rukou směrem od konečníku k žaludu. Prohřátí podbřišku zvýší průtok krve, která v tkáních (a tedy i močové trubici) zase dokáže pH upravit k normálu. Pomůže také kápnout do ústí močové trubice na žaludu nějaký přirozeně kyselý prostředek (který ale je určený k apliakaci na kůži nebo sliznici) - citron jsem nezkoušel, ale běžně mám u sebe čajovníkový olej. Pozor na mýdlo - to bývá naopak zásadité a mydlení stav tedy spíše zhorší.
Stručně závěrem: Kdo na to trpíte, vždycky se tomu asi nevyhnete. Nebuďte překyselení, močte před i po, vystříkejte sperma co nejlépe a kyselost v močové trubici obnovte i uměle.
Přidat nový komentář