Před operací šedého zákalu jsem byla krátkozraká. Při operaci mi byly implantovány korekční čočky, viděla jsem úžasně, ale bohužel asi za rok se mi na pravém oku odchlípla sítnice, viděla jsem jakoby hnědé křoví a lidi od půlky dolů. Operovali mě na Karláku v Praze,
v celkové anestézii, asi týden jsem byla hospitalizována.Po propuštění jsem byla zoufalá, protože jsem neviděla SPZ na autech, kolem kterých jsem chodila, nepřečetla jsem nic, v TV jsem nerozeznala postavy. Při kontrolách mi říkali, že jsem měla sítnici odchlíplou v místě nejostřejšího vidění a budu si muset sama najít úhel, pod kterým budu vidět lépe a operované oko bude fungovat pouze jako pomocné. Cca do roka že by mělo dojít k částečnému zlepšení, což se opravdu stalo. Na oko vidím sice mlhavě ale rozeznávám dobře předměty a při dobrém světle se mi daří operovaným okemi leccos přečíst.Trochu pomáhá i dioptrie. Společně s druhým okem vidím slušně. Potud moje zkušenosti. Vůbec nic mi neříká to, o čem mluvíte všichni, sice, že máte v oku napuštěný silik. olej. Na kontroly již nechodím na Karlák, ale mám to štěstí, že bydlím vedle butovické kliniky. Ale ani tam mi o oleji nic neřekli. Musím se při další kontrole zeptat. Loni jsem měla pocit, že mi v operovaném oku poletují černé tečky, proto mi pí. doktorka nabídla laser (2x 200,-Kč), který problém odstanil. Byla to bezbolestná záležitost několika minut a probíhala podobným způsobem, jako měření tlaku očního pozadí, čili jakoby fouknutí. Operované oko mám více vystouplé než před operací a co je nepříjemné, mám obě oči neustále začervenalé. Pro Fejmy:
tuto operaci jsem absolvovala v celkové anestézii, ale lokálně umrtvené oko jsem měla při operaci šedého zákalu. Nic jsem necítila, jen protivný byl paprsek světla, který mi svítil prudce do oka. Pochopitelně jsem měla také veliký strach, což se projevovalo tím, že jsem byla hodně napnutá a lékaři mě museli upozorňovat, abych se povolila. Poznali to na napětí v oku. Snažila jsem se celou dobu na to myslet a ani jsem nevnímala, jak dlouho jsem byla na sále. Držím Vám palce, Fejmy, ale strach nemějte (to se to radí,co?), teď jsem se všimla podle data Vašeho příspěvku, že už máte určitě po operaci, tak napište, až budete moci, jak jste to zvládla a jaké máte pocity a zkušenosti nyní. Někdo se ptal, co se nesmí. Já mám po operaci již 9 let. Snažím se, na rady lékařů, příliš se nenamáhat, nenosit a nezdvíhat těžké předměty, zvláště ne v předklonu. PC, TV nevadí. Pozdravuji Vás všechny, přeji, abyste viděli co nejlépe. Ika-67 let
Přidat nový komentář