Škodlivá vláknina..? Gut, 11.4.01 - Na možná přehnanou popularizaci konzumace vlákniny upozorňuje v úvodníku časopisu Gut dr. Robert Goodlad. Podle jeho názoru je totiž možné, že dieta bohatá na vlákninu není až tolik zdraví prospěšná, jak se dnes leckdo domnívá. Tvrzení o „zdravé vláknině“ je založeno na výzkumu Dennise Burkitta, ktery v 70. létech zjistil, že u afrických černochů, pojídajících převážně ovoce a zeleninu, je mnohem menší výskyt kolorektálního karcinomu než u bílé populace. Podle Goodlada je ale možné, že prospěch přinášejí v mnohem větší míře vitamíny a minerály, obsažené v této potravě, než vláknina sama o sobě. Naopak, poslední údaje ukazují, že vláknina nejen že váže mnohé škodlivé látky, ale též stimuluje buněčné dělení, tedy proces, který je součástí vývoje karcinomu. Navíc je vláknina, obsažená v potravinových doplňcích, rychle enzymaticky rozkládána. To vede k masivnímu množení mnoha potenciálně nebezpečných bakteriálních kmenů ve střevě. Zjednodušování je vždy nebezpečné, říká dr. Goodlad. Nesmíme zapomínat, pokračuje, že působení vlákniny ve střevě je komplexním procesem. Je sice vhodné konzumovat dostatek vlákniny. měli bychom však dávat přednost ovoci a zelenině před dnes tak popularizovanými obilninami. Komerčním potravinovým doplňkům, obsahujícím vlákninu, bychom se pak měli raději vyhýbat. bližší info:Gut 2001;48:587-9
zdroj http://www.eurekalert.org
Přidat nový komentář