Ahoj. Mám 15letou spolužačku Mirku, která trpí anorexií asi od loňských prázdnin. Při své výšce kolem155cm vážila tehdy 53 kg. Přes prázdniny zhubla 3 kg, Nestačilo jí to. Svěřila se mi tehdy, že by chtěla zhubnout víc, ale nechtěla dopadnout jako její starší sestra, která se prý z anorexie vzpamatovávala rok. Varovala jsem ji, aby na to dala pozor a i ona sama asi věděla, že by to neměla nechat zajít moc daleko. Ovšem zhubla daleko víc než by bylo zdrávo. Tehdy jsem tomu nevěnovala příliš velkou pozornost, protože sama jsem měla svých starostí dost jak se školou, tak i takové jaké má normální 15letá holka. S Mirkou jsem chodila denně na obědy a všimla jsem si toho asi až před Vánoci. O ničem se se mnou nebavila, ať jsem nadhodila jakékoli téma. Kvůli všemu se hned rozčílila, byla podrážděná apod. KDyž jsem s ní byla na pokoji na lyžáku skoro jsme se nebavily, ona stála u okna, vydržela tak třeba hodinu a koukala ven. Když jsem se s ní pokoušela bavit nereagovala. Asi zrovna počítala, kolik kalorií měl dnešní oběd, ke kterému snědla 1 knedlík za dobu, kdy já snědla 5. Jako velký jedlík jsem to fakt nedokázala pochopit. Na obědě jsem s ní vždy seděla takovou dobu, že bych se stihla najíst ještě 2x a to ona svou porci ani nedojedla, na to jsem fakt neměla nervy. Navíc ona po chaém obědě ve školní jídelně začala chodit běhat do parku!!! Každou přestávku si choí do šatny pro učebnici na další hodinu tím stylem, že dojde ze třídy ve které jsme byli do té, kde máme být další hodinu, tam položí tašku a oklikou, kterou oběhne celou školu si jde do té skříňky pro učebnici. Když už je ve třídě, nesedne si a u své lavice stojí.a nervy, ikdyž jim je jí líto. Nejhorší je, že si neuvědomuje, že není normální. Myslí si, že má úplně dokonalou postavu. Nevidí, že podprsenku už nepotřebuje ani to, že u kalhot si nemusí už hodně dlouho rozepínat, aby si je sundala. Nedávno si kamarádka zapomněla úbor na TV a Mirka jí akčně nabídla, že jí půjčí své kraťasy a když spolužačka namítla, že jí asi nebudou, Mirka odvětila, že když se do nich vešla v létě, tak zmíněná spolužačka nebude mít problém. A to jsem se ještě nezmínila, že se zhoršila ve známkách ve všech předmětech o jeden až dva stupně. s kamarádkou jsme byly za třídní, aby promluvila s jejími rodiči na rodičáku, který je pozítří. Ta nám sdělila, že s rodiči často telefonuje, ale, že ti ji odmítají dát na léčení do pražského Motola a její zdravotní stav berou na lehkou váhu. Zajímavé slovní spojení, protože Mirka váží podle mých odhadů možná méňe než 30kg. Vypadá příšerně. Včera jsem díky ní zjistila, že na loktě máme jakýsi výběžek, který já si musela nahmatat, kdežto u ní je patrný na první pohled. Jsem z Mirky zoufalá. Poslední 2 měsíce se u nás ve třídě nemluví o ničem jiném než o ní. My jí ale nemůžeme nijak pomoc. Bojíme se před ní cokoli říct, aby si to nevztáhla na sebe. S ní se nebaví prakticky nikdo, nedá se to. Navíc v poslední době začala i to málo co sní zvracet. Fakt už nevím co sní..,
Přidat nový komentář