Zrovna jsem přišel z kolonoskopie a bylo to velmi nepříjemné. Chtěl jsem něco proti bolesti a zůstat plně při vědomí. Píchli mi Tralgit a Midazolam a přidali rajský plyn. Jelikož se doktor ale pořád na něco ptal, tak jsem masku s plynem měl skoro pořád sundanou. A to bylo evidentně málo. Ještě horší byl ale přístup doktora s nulovou empatií, který mi jen říkal ať se uklidním a uvolním. V jednu dobu se někde zasekl a nepříjmeně na mě křičel, ať se uvolním nebo že vyšetření skončí. Pak pozvalal dvě sestřičky, každá mě z jiné strachy silně stlačila břicho, což bylo velmi bolestivé. Doktor se ale konečně dostal dál...
Pár tipů pro ty co půjdou poprvé:
1. Termín vyšetření jsem měl vě 13,30, tak jsem zvolil dělenou dávku projímadla Clensia. Večer litr a ráno litr. Když je to vychlazené, dá se to pít v pohodě (večer jsem to dal za hodinu, ranní litr už za 45 minut). Vždy jsem přidal alespoň 0,5 litru čiré vody a šlo to.
2. Zajímalo mě, kdy projímadlo začne působit a kdy přestane, aby byla cesta k doktorovi v pohodě. Po první večerní dávce jsem musel prvně na záchod po hodině a půl od první dávky a do do dvou do rána jsem šel 6x (celkem během 6 hodin). Ranní dávka zafungovala rychleji, již za hodinu od vypití první skleničky jsem musel na záchod. Naposledy jsem musel 5,5 hodiny po vypití první skleničky, což bylo těsně před odchodem z domova do ordinace.
3. Ordinaci vybírejte podle referencí! Já nedal na smíšené reference (odborně super, lidsky špatný) a lituju toho. Primář mi nic k průběhu neřekl, ani během kolonoskopie mi nic neříkal. Jen ať se přestanu svíjet a vzdychat. Ani jednou se nezeptal jestli to moc nebolí a nechci třeba přidat něco proti bolesti. Tenhle chápavý a pacientsky vstřícný přístup je to co budu příště hledat jinde. S ním evidentně může být i kolonoskopie bez větších nesnází.
4. V referencích rovněž hledejte jak moc častá jsou zpoždění. Někde to je dvě hodiny i více a to je pro vás velký problém, protože prakticky dva dny jste bez jídla a 4 hodiny před vyšetřením i bez vody. No a se zpožděním to může být i víc jak 7 hodin bez vody.
5. Po kolonoskopii je ještě problém s plyny, kterých máte po vyšetření plné břicho a je to minimálně nepříjemné až bolestivé. Mně v ordinaci doporučili sezení na záchodě, což vůbec nepomohlo. Po hodině už doma jsem si lehnul na pravý bok, pokrčil nohy a bylo po problému. Některé ordinace vám od vzduchu pomůžou rovnou v ordinaci, což doporučuju. Ušetří to zbytečné nepříjemnosti.
6. Některé ordinace umožňují pacientům vidět průběh vyšetření na monitoru. Já jsem to vidět chtěl, ale měl jsem smůlu, v mé ordinaci vše viděl jen doktor.
7. Pokud jste stydliví, tak si vyberte ordinaci, kde vám dají speciální kolonoskopické jednorázové kalhoty. Já naštěstí stydlivý nejsem, tak mi nevadila situace, kdy přijdu od pasu dolů nahý a zdravím se se 4 lidmi v ordinaci (doktor, dvě setsřičky a asistentka) a ti mě hned uvedenou k lůžku podobnému gynekologickému křeslu. A mám celou dobu nohy nahoře do "praku".
8. Doktor byl sice lidsky strašný a vyšetření bylo zbytečně bolestivé, ale když střeva byla ok, tak podle popisu obtíží říkal že to vypadá na žaludek a že uděláme rovnou Gastroskopii. WTF?! Nebyl jsem na to připravený a po té strašné zkušenosti s ním a kolonoskopií se mi do toho nechtělo. Ale tělo bylo po dietě připravené, tak jsem kývnul. Opět velmi nepříjmené, když jsem jednou vykřikl bolestí tak doktor naštvaně řekl ať toho hned nechám a neděsím mu pacienty venku. Vydržel jsem to a primář mi v žaludku našel drobná krvácení a odebral vzorek na biopsii. Aspoň nyní tuším kde může být problém.
Přidat nový komentář