Ahoj, mám Bechtěreva 9 let a pravidelně každý rok jezdím jenom do lázní Darkov. Jsou tam výborní, moc mi to pomáhá. Nebyla jsem nikde jinde, tak nemůžu srovnat, ale mě tam vždycky dají dohromady. Jáchymov si nechávám do zásoby až bude nejhůř. Slyšela jsem názor, že Jáchymov je "nejsilnější" a pak už Vám žádné jiné lážně nezaberou. Nemohu to posoudit z osobní zkušenosti, jen jsem to slyšela od starších a zkušenějších bechtěreviků.
Jinak, co se týče léčby Enbrelem, tak jsem jedna z těch, co ho mají. Záleží, jakou máte pojišťovnu. Tahle léčba je hodně drahá, prý cca 5000Kč jedna injekce krát 52 týdnů. Některé pojišťovny mají limit, kolik pacientů to může mít a ostatní pak mají smůlu. U některých pojišťoven stačí vypsat žádost a není problém.
Enbrel nevyléčí bechtěreva, ale laicky řečeno, ho drží v jakémsi "vězení", takže nemůže dále škodit a užírat vám další klouby a způsobovat tuhnutí páteře. Ale bechtěrev - zánět je ve vás pořád a jakmile přestanete Enbrel brát, tak se bechtěrev zase rozjede v plné síle jako "utržený ze řetězu".
Mi osobně Enbrel zachránil "normální" život. Není to zázrak, který vás vrátí zpátky k úplné hybnosti, ale s ním mám prostě sílu žít a existovat, KDYŽ BERU ENBREL, TAK NEMUSÍM BRÁT ŽÁDNÉ JINÉ LÉKY proti bolesti. Vlastně krom něj neberu vůbec žádné léky. Zkusila jsem ho po 2 letech užívání, při stabilním vcelku pohodovém stavu a po dohodě s lékařem vysadit a do 3 týdnů bez něj ze mě byla absolutní troska neschopná pohybu, která si 15 min sedala na židli a dalších 15 se z té židle zase zvedala. Znovu jsem začala brát a do 2 měsíců se mi stav zase stabilizoval. Už se zase hýbu celkem normálně, v rámci možností. Musím ho brát pravidelně 1x týdně. Tuhle malinkatou a skoro bezbolestnou injekci mi píchá manžel. Ta minuta aplikace 1x za týden mi stojí rozhodně za to, že zbytek týdne nejsem jako spící panna, totálně bolavá, unavená, ale zvládám chodit do práce, starat se o domácnost, chodit na rehabilitace, někdy i doma cvičit. Když je léto a je teplo, tak na mně skoro není poznat, že mi něco je. Když je zima, je hůř, ale bude léto, budou lázně a zas bude dobře. Takže zdar a sílu, humor, optimismus a energii všem přeje Pája.
Přidat nový komentář