Vitiligo mám od svých 10ti let. Do té doby jsem se vždycky bezvadně opalovala úplně do sněda. Začalo to flíčky na rukou, kolem očí a úst, postupně se to zhoršovalo a v 18ti letech jsem už byla celá flekatá od hlavy až po paty. Opravdu největším problémem pro mne bylo nízké sebevědomí, tato nemoc sice je "jen kosmetická", ale pro společenský a partnerský život mladé holky je to hotová katastrofa. Dnes je mi 42 let, vitiligo se rozšířilo po celém těle, takže dnes jsem úplně bílá beze skvrn. Je to báječné, protože konečně mohu chodit v bikinách, v minisukni, mít plesové šaty na špagetová ramínka :-). Vizážistka mi pomohla vytvořit módní styl "Sněhurka" a tak teď, na skoro stará kolena, se konečně cítím být pěknou babou :-). Ještě před 5ti lety jsem chodila celá zahalená, dokonce mne jednou v zahraničí považovali za muslimku, nechápaje, proč v tom vedru chodím v dlouhých šatech s dlouhými rukávy a schovávám si obličej. Protože se mne hodně lidí ptá, čím jsem dosáhla tohoto stavu, ráda se podělím i s Vámi. Přibližně před 7mi lety jsem začala používat hormonální antikoncepci Logest, kterou trochu podezřívám, že má na vývoji mého vitilíga svůj podíl. Další změnou, která mohla vitilígo ovlivnit, byl můj objev krému Photoderm od francouzské firmy BIODERMA. Je to krém s ochranným faktorem 100, je označován jako totální blokátor slunečního záření. Díky používání tohoto krému se mi úplně přestala opalovat místa se zbytky pigmentu a postupně bledla až do úplného splynutí s vitilígem. Photoderm všem lidem s vitilígem opravdu vřele doporučuji, po mnoha pokusech s jinými protiopalovacími krémy tento je opravdu výborný. Nedráždí oči, pokud si nátěr neumeju mýdlem, nebo pleťovým mlékem, vydrží chránit kůži až 24 hodin! Díky němu jsem mohla začít jezdit na kole, na kolečkových bruslích, chodit v létě na dlouhé výlety po horách, čímž jsem kdysi riskovala popáleniny až 2. stupně. Ráda bych se ještě vyjádřila ke zmíněnému kubánskému léku vyráběnému z lidské placenty. Moje kamarádka Rosa z Kuby mi jej sehnala a poslala, bylo to v letech 1989-90. Je to taková čirá tekutina, potírala jsem se s ní 3x denně několik měsíců. Zejména v obličeji mi díky tomuto preparátu vitilígo na poměrně dlouhou dobu ustoupilo, v bílých skvrnách postupně "narostl" pigment a zdálo se mi, že časem by se vitilígo možná úplně vyléčilo. Bohužel, díky uzavření Kuby vůči České republice mé kamarádce patrně nedocházely moje dopisy a ani já už jsem od ní od té doby také nedostala žádné zprávy a jiný zdroj tohoto preparátu už jsem nenašla. Stále sleduji nové poznatky o této nemoci, protože se nedávno projevila i u mé matky (62) a sestry (36). Dnes mne více, než kosmetická stránka této nemoci, trápí souvislost s ostatními autoimunními problémy. Projevila se u mne řada alergií, zejména alergie na kasein, moje dermatoložka nyní zkoumá podezření na onemocnění štítné žlázy. Musím říci, že vedle těchto potíží už mi ty flíčky nepřipadají tak tragické :-)). Ale věřím, že to všechno zvládnu, protože na světě je báječně a vždycky se dá najít spousta věcí, které si můžeme užívat :-) Mějte se vy všichni milí bíle puntíkovaní lidé krásně a mějte rádi sami sebe. Možná i to, že jsem se naučila mít ráda své puntíkované tělo pomohlo, že se z puntíkovaného stalo to sněhurkovské :-) A i kdyby nestalo, stejně ho mám ráda, protože je to jediné tělo, které jsem na tomto světě dostala. Jiné už nebude a tak je třeba se o tohle pěkně starat, opečovávat je a hýčkat :-)
Přidat nový komentář