Zdravím "podobně postižené" a chtěla bych se podělit o svou zkušenost. Stejnými problémy trpím asi čtyři roky (od 17 let), na internetu jsem si před časem našla, že jde o dráždivý tračník, ale k doktorovi jsem nešla, myslela jsem, že to samo vymizí... Ale ono se to akorát zhoršovalo a zhoršovalo, že jsem si řekla dost a začla to řešit. Mé obvoďačce bylo hned jasné, že se jedná o poruchu způsobenou stresem/nervama/hlavou, a tak mě doporučila na psychiatrii. Než jsem k doktorce dojela, tak jsem se sice mále po..., ale jakmile jsem vstoupila do ordinace, všechno to ze mě spadlo. Ač psychiatrička musela hned vědět, že jde o dráždivý tračník, nechala mě v klidu vypovídat se, kladla mi otázky ve stylu, kdy mě problémy nejvíc trápí, jak probíhá moje ráno na záchodě apod. Předepsala mi sulpirol (nevím, jestli se jedná přímo o antidepresiva, ale prý s ním má velice dobré zkušenosti, co se dráždivého tračníku týče) a doporučila psychoterapeutku - prášky jsou jen na přechodnou dobu, než začne fungovat ta terapie. Prášky beru zatím jen týden, takže výsledky jimi zapříčiněnné se zatím nedostavují, ale musím říct, že už samotná návštěva psychiatričky a "pokec" s ní mi neuvěřitelně pomohly. A tak bych chtěla apelovat na všechny, kterým tato porucha znepříjemňuje život, aby ji začli řešit tam, kde je její příčina, tedy v hlavě. Není to žádná ostuda chodit k psychologovi/psychiatrovi. A brát prášky na hlavu? Když to pomůže, tak proč ne! Určitě není od věci nějak upravit stravování, brát něco na sklidnění střev apod. (já třeba užívám probiotika, snažím se jíst pravidelně, vyvarovat se smaženého), ale hlavní bod léčby musí spočívat v hlavě, o tom nepochybuju. A věřím své psychiatričce, která mi říkala, že většina lidí se díky práškům + především psychoterapii úplně vyléčí. Takže přeji všem podobně postiženým hodně štěstí při léčbě a opakuji ještě jednou své doporučení - raději než podstoupení padesáti možných vyšetření střev zkuste jednou navštívit psychologa/psychiatra, je to každopádně příjemnější než takové kolonoskopické vyšetření (které bývá u těchto problémů většinou nezbytné) a může vám skutečně pomoct :-)
Přidat nový komentář