Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-skladu/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-skladu

maniodeprese

Dobrý den, mám dotaz: jedná se také o maniodepresi, pokud se nálady velmi prudce střídají, ale jen v závislosti na daném podnětu, tedy z nějaké příčiny ? Např. v období rozchodu s přítelem, kdy je nálada velice skleslá, smutná, člověk je uzavřen do sebe, nekomunikuje..apod-zkrátka stav deprese, ale pak stačí málo, např. jen to, že přítel zavolá, pošle sms...popř. jen "dá jakousi slepou naději" a vše se ihned obrátí ve stav radosti veselosti -t.zn. výřečnosti, hyperaktivity a stavu podobnému mánii, no a samozřejmě, když ta "naděje" nevyjde, ihned se stav vrátí okamžitě zpět. A to vše třeba během pár hodin-záleží na situaci. Zkrátka mám prudké změny nálad, ale vždy jen z nějakého konkrétního důvodu, nikdy ne bez příčiny. Zajímalo by mne, nakolik % je toto onemocnění dědičné, když jím trpí můj otec a trpěla jím i jeho matka. Dost se toho bojím a proto také prosím o radu, zda je možné se tomu nějak vyvarovat, nějak se chránit nebo jestli si můžu udělat nějaký text...apod. Děkuji za odpověď.

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Odpovědi
Alli

Mám podobné zkušenosti s fenoménem slepé lásky. Jsi evidentně přecitlivělá,takže deprese,strach či úzkost je pochopitelná a vlastně i nevyhnutelná. V okolí oporu hledat je velice rizikovej podnik a končívá víš jak...Nejde o to nevěřit,ale musíš začít u sebe a není to procházka růžovým sadem. Ale je to v tobě...Měj se ráda:)!!!!

Alli
3x

Maniodeprese jde řešit,není to demence. Jde tu o symbolickou smrt a znovuzrození. Nech padnout staré stereotypy,které Tě pravděpodobně sráží k těm emotivním výkyvům a začni objevovat příčinu,která Ti jediná může pomoct nalézt radostnou cestu životem. Když se odnaučíš fixovat se na ostatní lidi kolem sebe,staneš se svobodnou a vyrovnanou osobností. Sám jsem byl dvakrát v Blázinci a ze zkušenosti můžu říct,že skrz okolní pomoc cesta nevede. Podpora není sama o sobě špatná,ale často vede k spoléhání se na ni a to je cesta k Chocholouškovi....!?!?!?!:)

denisa
1x

Mám přítele (55) s dlouholetými depresemi. Začal navštěvovat odborníka, což jsem uvítala. O jeho stavech se spolu skoro nebavíme, ale zdálo se mi, že pokud je se mnou , lépe vše zvládá. Velice mi na něm záleží, a tak těžko snáším jeho odmlčení a totální nekomunikaci, nebydlíme spolu, jen se pravidelně scházíme... Nevím vůbec, jak se chovat k člověku s těžkými depresemi, včetně závislosti na kouření a v nepodstatné věci i na alkoholu. V době, kdy se cítí dobře, je vše v pořádku, je nám spolu dobře a komunikace je 100%ní. Přestala jsem pochybovat, zda není příčinou jeho nezájem o mne, problém je skutečně v této vážné nemoci. Jen nemohu pochopit, že z jeho strany nepřijde stručné sdělení, že se na delší dobu odmlčí + nějaký milý a osobní vzkaz.. Nejistota je velmi špatná věc, vůbec na něj nenaléhám, ale vzhledem k našemu blízkému vztahu toto skutečně nechápu. Zřejmě toto chování není jen u něj, že se takto chová člověk s depresí často....Máte s tím nějakou zkušenost ? A co byste mi radili ? okolí mi sice tento vztah rozmlouvá, ale nejsem malá holka, abych si vše dala dohromady, přesto je to pro mne osudový :-) muž, se kterým si hodně rozumím. Děkuji za reakce.

Lucka

Ahoj Deniso mám ten samý problém a nevím jak to cele řešit můžeme se spolu spojit?

Lucka

muj email je [email protected]

Přidat nový komentář

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce

Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

2024_Magniflex_OrdinaceCZ_voucher_300x300_sleva.jpg

Anketní otázka

Slzí vám v zimě často oči?

84%
16%
Zatím hlasovalo 64 lidí

Mohlo by vás zajímat

Proč jíst ořechy a v jakém množství?

Mezi tradiční symboly Vánoc patří ořechy. Používají se nejen jako součást cukroví, přírodní dekorace vánočního stolu, ale i jako zdravé mlsání. Mnoho lidí se snaží ořechům vyhýbat kvůli vysokému obsahu tuků, přesto je jejich přínos větší než zápory. Ořechy jsou prospěšné pro zdraví člověka, a neměly by proto chybět ani v běžném jídelníčku.

Zažívací potíže o Vánocích. Pokud už na ně dojde, buďte připraveni!

Zatímco se během roku dokážeme stravovat jakž takž umírněně, o Vánočních svátcích jíme nezdravé jídlo od rána do večera. Kombinace množství cukroví, smažených jídel, chlebíčků a alkoholu nestíhá tělo zpracovávat, z čehož vznikají nejrůznější zažívací potíže, třeba nadýmání, pálení žáhy, zácpa, průjem nebo potíže se žlučníkem.

Krásné Vánoce a pevné zdraví vám přeje Ordinace.cz

Tak opět po roce jsou tady Vánoce - svátky klidu, míru a pohody.

Ostropestřec mariánský - přispívá k ochraně a očistě jater a podporuje trávení

Ostropestřec mariánský je statná bodlákovitá rostlina s červenofialovými květy a tuhými bíle skvrnitými ostnitými listy z jehož semen se získává extrakt silymarin. Silymarin má řadu příznivých účinků, zejména však na správnou funkci jater.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce