Ahoj, po dlouhém - nutno říci ZATÍM ZDÁRNÉM - boji s periorální dermatitidou, nabídzím několik rad a průběh mé léčby.Je mi 26 let a tato nepříjemná nemoc u mne začala v únoru tohoto roku. První dny do rána červené fleky kolem úst, nosu. Další dny horší a horší....za tři dny se flekdy rozšířily pod víčka, na víčka, zkrátka komplet na elý obličej. Červené, vastouplé, slité pupínky...no hrůza.Okamžitě jsem navštívila kožní doktorku (Baťova nemocnice Zlín) a ta mi ředepsala antibiotika Doxybene + antialergika ZODAC+míchaná (tuším zinková) lehká mast z lékárny + Jarischův roztok na obklady a potírání. K tomu všemu mi předepsala asi na prvních 14 dnů kortikoidní mast. Kdo zažil, nemusím asi popisovat psychický stav - musela jsem si vzít v práci 14 dnů dovolenou,nedalo se obsolutně vyjít mezi lidi (což je v mém zaměstnání nevyhnutelné). Sebevědomí na bodě nula :( Po těchto 14ti dnes mírné zlepšení,asi o 50 %, ale stále viditelná rudá místa na tváři.A to mě čekala v polovině března dovolená v Tunisu. S hrůzou ,jak se nemoc bude vyvíjet,jsem na dovolenou odletěla. A stalo se nečekané:) - už druhý den se všechno, co na obličej nepatřilo, začalo olupovat!!!!! Také musím dodat, že první den jsem si obličej spálila, což možná v tomto případě i napomohlo:)!!!Totálně se mi celý sloupal a po osmi dnech u moře byla pleť BEZ periorální dermatitidy!!!! Antibiotika jsem brala celkem asi měcíc a před dovolenou samozřejmě vysadila a poté ještě týden pokračovala.A TEĎ - moje pleť je lepší než kdy dříve:)!!!! Také musím dodat, že jsem světlý typ a bez namalování bych dříve nevyšla z domu. I v minulosti jsem totiž trpěla na akné atd...Přestala jsem používat veškeré pudry, make-upy , dokonce řasenku a používám jen růž na tvář (poslouží v pohodě i místo pudru),rtěnku, a když je to nutné, tak kde je třeba, nanesu korektor. Večer se dá tvářenka snadno setřít Jarishovým roztokem, ten použivám od samého počátku (namočím vatový tampón, setřu a poté ještě nechám na obličeji přiložený - má protizánětlivý účinek). Jako denní krém používám od La Roche Pasay z řady Toleriane, stál asi 600, ale je velmi citlivou pleť trpícími eksémy, na popáleniny atd, takže je výborný. Nebo obyčejnou modrou indulonu. Opravdu jsem takovou pleť snad 7 let neměla:)!!!Což je naprosto úžasné.V průběhu nemoci jsem si četla různé diskuse a články a bylo mi z toho vždy do pláče!!!Myslím si, že jsem se dopátrala i příčiny,kde vše začalo - nevědomky jsem si mazala obličej (asi měsíc) kortikoidní mastí!!!!Pak jsem četla, že toto je jeden z faktorů,který může nemoc spustit, bez lékařského předpisu jsou kortikoidy velmi nebezpečné.Poroz na to!Dokonce jsem ráda, že se nyní nemusím přehnaně líčit a připadám si přirozenější. Takže, že by v tomto případě platilo "Něco zlé je vždy pro něco dobré" :)?? SNAD:)!!Také,jak jste jistě četli,působí hodně faktorů -stres, kouření, alkohol, nesprávná strava...atd.Ty první dvě hojně porušuji-se špatným svědomím samozřejmě:) ale nestojí to za to...:( Jinak ještě asi měsíc piji Aloe Vera-což je tekutina z této rostliny v čistě přírodní podobě na zažívání a četla jsem také,že přispívá ke zlepšení pleti,potvrzuji:)!!!Stojí sice asi 400 Kč litr, ale určitě vyzkoušejte!!Doufám, že mé zkušenosti,rady a postřehy aslespoň jedné z Vás pomohou nebo dodají více naděje k překonání Periorální dermatitidy. Kdyby měl někdo zájem o podrobnější informace, reagujte na článek, ráda odepíšu.Takže přeji hodně štěstí a hurá k moři:)!!!!!!
Přidat nový komentář