ahoj, asi je pravda, každý doktor má jiný názor a vychází ze svých zkušeností a schopností. Já jsem před 10 lety ležela v Motole na neurologii s bolestmi zad a vystřelujícími do levé nohy a a s pocitem že se musím zlomit v kříži a páni doktoři mi na jednu stranu říkali, že tam je velký úlomek ploténky(L5/S1) zapadlý do míšního kanálku, ale že mi operaci nedoporučují, ale na mé naléhání mne předali na posouzení na neurochirurgii na Homolku. Tam se podívali na CT a řekli, že operace musí být co nejdříve a za několik dní jsem byla po operaci, při které mi malým chirurgickým zásahem vyjmuli všechny úlomky a zbyla 3 cm jizva. Stav vydržel 6 let, kdy mi po novém vyšetření zjistili, že v místě, kde část ploténky chybí, se obratle nějak nahnuly k sobě a došlo díky osteochondroze k nebezpečí, že mi obratle srostou a bolet už to nepřestane. Rozhodla jsem se pro druhou operaci přes varování obvodního lékaře, že se to určitě nepovede. Na Homolce mi stejný neurochirurg vyjmul zbytky ploténky, dal tam umělou , navrtal šrouby, které drží nějaké spojky tak, aby se obratle nerozkutálely někam jinam. Jizva byla větší, vstala jsem z postele za 2 dny a za týden jsem byla doma. Dnes po dalších 4 letech v podstatě o šroubech ani nevím, jenom si je nahmatám na zádech, při vstupu do letadla nezvoním, sportuji - kolo, běžky, sjezdovky( i když ty jenom opatrně), plavu , chodím na spinning. Musela jsem sice některé sporty vyloučit, ale při určité míře lze všechno. Věřím však, že bez včasné operace a dobrého neurochirurga - díky pane doktore Bartáku - bych dnes také již nechodila. Neříkám, že mne záda již od té doby nikdy nebolela - mám osteochondrozu i na krční páteři, ale bedra jsou v pořádku a dovolují mi pracovat v sedě u počítače, jezdit v autě a všechno co mám ráda.... a když občas zabolí, tak jim na chvíli ulevím. Ano, člověk se musí naučit s bolestí žít, ale leckdy je možné bolesti předejít nebo ulevit. Vyzkoušela to i moje 75letá přítelkyně , která už bez bolesti nemohla udělat krok a dnes rok po operaci zase chodí na výlety - sice už nás tolik nehoní jako za mlada, ale nebolí ji to.;-)
Přidat nový komentář