Zdravím všechny, ať už ty, kteří se teprve chystají na operaci nebo ty, kteří ji již úspěšně podstoupili! Mám 15. den po operaci mandlí ve fnol, brali mi jak obě krční tak i nosní.
Před operací taková ta klasika, po půlnoci nejíst, nepít, žádný nikotin, na to vás samozřejmě upozorní ještě před zákrokem sestřičky. Co se týče operace samotné, proběhla bez sebemenších komplikací, trvala necelou hodinku. Probudil jsem se ještě na sále, poté mne sestřičky odvezli na odpočívárnu, kde jsem strávil cca 2 hoďky (budou vás tam monitorovat a pravidelně měřit tlak pro případ, kdyby jste měli nějaké brzké pooperační komplikace). Po dvou hodinách jsem dorazil na pokoj. Byl jsem hodně dehydratovanej, měl jsem hlad (na pokoj jsem se dostal až ve 3 odpoledne), taktéž se mi točila hlava a paradoxně mě šíleně bolelo za krkem, polykal jsem s velkými obtížemi, z anestezie jsem byl hodně malátný. Po úplném probrání jsem prakticky okamžitě běžel na záchod, kde jsem se pozvracel, vyšla ze mě opravdu nechutná černá voda. Holt na mě zapůsobily všechny výše vypsané faktory. Když jsem se vrátil na pokoj, dostal jsem už něco málo k pití včetně nutridrinku, kterej sice nebyl bůhví co, ale dost mi to pomohlo a vrátila se mi barva do obličeje. První noc byla relativně v pohodě, pořád se mi s obtížemi polykalo, ale nic extrémního co by se nedalo zvládnout. Další den až po konec mého pobytu v nemocnici (5 dní) jsem dostával na snídaně jogurty, na oběd polívky, kaše nebo omáčky, na večeři opět jogurty. Kvalita i chuť jídla opravdu nulová, kolikrát jsem za celý den snědl jen jogurt a trochu té polívky. Na druhou stranu to zase mělo něco do sebe, za těch pár dní jsem zhubl 8kg 😁.
Jinak co se týče bolesti, první dva dny relativně v pohodě, od třetího dne se to začalo už celkem rapidně stupňovat, dělalo mi problém i mluvit, jíst, pít vodu, cokoliv. Ale říkám, opět nic co by se nedalo zvládnout, věděl jsem do čeho jdu a taktéž jsem věděl, že to nebude procházka růžovou zahradou.
4. a 5. den jsem se už ovšem i budil ze spaní skrz tu bolest, takže jsem pak ten spánkovej deficit musel dohánět přes den. 5 dní po operaci jsem byl propuštěn domů za provozuschopného stavu, myslel jsem si, že to nejhorší už mám za sebou, ale šeredně jsem se spletl. Jednak mě pořád bolelo za krkem (doteď bolí), měl jsem křeče v břiše skrz hlad a stupeň bolesti se z nějakých 6/10 zvýšil na 9/10. Nejhorší to bylo ráno a v noci. Pořád jsem se probouzel ze spaní, tentokrát už klidně i 4x za jednu noc. Okamžitě jsem si musel jít pro vodu a kopnout do sebe paralen nebo Ibalgin. Bolest mi vystřelovala až do uší, v puse jak kdybych tam měl žiletky. Algifen na mě zahadne vůbec nezabíral. Tyto bolesti mám bohužel doteď, už samozřejmě ne v takové míře jak předtím. Teď, 15. den jsem řekněme na 2.5/10. Polykám už skoro normálně, mluvit můžu bez problémů, jídlo troufám si říct bych snědl už vše, ale i tak pořád jím jen polívky nebo omáčky. Nechci na to zbytečně tlačit a nic uspěchat, ještě bych si mohl ten fibrin podráždit a byl by malér. 14. den jsem byl na kontrole u doktora, řekl mi že se to vše hojí dobře a za týden už bych se mohl vrátit zase do běžného provozu, čili po 21 dnech.
Co se týče personálu na ORL, nemám sebemenší výtku, všechny sestřičky, bratři, doktoři byli více než ochotní a milí, 100% profesionalita. Doufám, že jsem tímto příspěvkem aspoň někomu pomohl. Ničeho se nebojte, hlavu vzhůru, určitě to dopadne dobře tak jak mně, ne-li líp. :)
Přidat nový komentář