Ahoj, dovoluji si reagovat. Před pěti dny jsem absolvovala odstranění krčních mandlí v Klaudiánově nemocnici v Mladé Boleslavi. Jako jediná nemocnice v ČR nabízejí odstranění mandlí tzv. nástrojem Ligasure. Jde o zákrok, za který se sice platí 9.000 Kč, ale proti standardním “zastaralým” technikám má mnoho výhod, jako jsou minimum/či žádné žádné krvácení během a po výkonu, kratší dobu anestézie, usnadnění práce lékařům, rychlejší a lepší hojení, atd. (viz webovky Klaudiánky). Stejně jako většina lidí zde, jsem hodně přemýšlela nad tím, zda do toho jít, nebo ne, říkala si pro a proti. Za poslední půl rok jsem však měla 7x anginu, plus pravidelně 2x ročně standardně. Vystřídala jsem všemožná antibiotika, od penicilinu po širokospektrální až přes injekční aplikaci. Problém ale je, že jsem antibiotika už za svůj život brala na anginu tolikrát, že už mi přestávaly zabírat a začínám být na ně rezistentní. To byl důvod, proč jsem se nakonec rozhodla do odstranění mandlí jít. Další angina už by pro mě mohla být fatální s ohledem na riziko selhání léčby. Tonzilektomie je náročná na zotavování a má rizika krvácení, a tak jsem ráda, že je zde možnost lepšího zákroku. Hojení je tedy celkem peklo, první den se nenajíte ani nenapijete a krk bolí i přes léky na bolest :-( Následující dny je to střídavě oblačno, jednou dobrý, pak zas bolest, ale dá se to vydržet. Věřím, že to bude stát za to. Důležité je hlavně jíst, aby se průběžně obrušoval strup v krku. Když člověk nejí, tak strup uschne a poté se urve a krvácí. Pokud jste tedy někde poblíž MB, tak moc nemocnici a zákrok doporučuji. Byla jsem spokojená. Věřím, že brzy budu fit! :-)
Přidat nový komentář