Zdravim,
V tomto příspěvku bych se rád podělil s vámi o tom jak řeším intenzivně popraskaný a bolestivý jazyk.. Tak to třeba někomu pomůže... třeba
příznaky popraskaného jazyka trpím již několik let, prakticky od dětství. Praskliny se tvoří horizontálně i vertikálně hlavně po stranách jazyka, obvykle na jazyku mívám i povrchové rudé nebo růžové hladké skvrny s obvodem bílé barvy. Praskliny, nebo ranky bývají oteklé a občas i dost bolí (vyjímečně praskliny až do krve). Jsou dny kdy mám jazyk v pořádku a nijak mi to nepřakáží, ale stačí třeba sníst nějaké agresivnější ovoce nebo zeleninu (banán, rajče nebo třeba jen trochu kečupu). Jazyk popraská a na poškozených místech mírně oteče - Prostě tipická alergie.. rány, skvrny apod. se regenerují přes noc tak, že je druhý den necítím, za další dvě noci zmízí a vytvoří se jinde. Nezanechávají žádné stopy. Není to záležitost dne v měsící, ale spíše každého týdne, někdy i rána.. Dá se tedy říct, že jsou dny, kdy mi jazyk hraje všema barvama a umí to dost znepříjemnit den...
Teď co mi nejvíc pomohlo na řešení:
Abych pravdu řekl, za 10 let těchto problémů, jsem nikdy nenašel odpověď na to, kde je problém. Zkoušel jsem vyřadit stravu, sestavovat jídelníček, dodržovat stravovací termíny, vyhýbat se, kombinovat apod. Bohužel to vždy bylo bezvýsledné. Ani lékařské vyšetření mi nemohlo odpovědět na to, co je příčinou takového jazyka.. Na 70% je to alergická reakce, avšak reakce na něco s čím se jednou týdně setkám, a když se s tím náhodou nesetkám, jazyk stejně popraská :), takže asi nedostatek vytamínů.
1. Jako nejefektivnější avšak poměrně pomalé řešení jak zlepšit celkový stav jazyka až o 90% tak, aby byl prostě tip top bezeskvrn, bez prasklin, bez reakce na zmíněnou zeleninu apod. je užívat takové ty šumivé multivitamínové tablety... Stojí cca 140 Kč v lékarně tuším 20 tablet. Jazyk se dá dohromady zhruba v průběhu 14 dnů. Po tuto dobu je dobré zvýšit hodně ústní higienu a dbát na očistu jazyka a prasklinek, ran apod.) Tablety užívam v nouzovém případě 14 dní v kuse ve stejnou hodinu (nejlépe večer, např. kolem 22 hod), ale vzhledem k tomu, že není možné je užívat trvale každý den, dají se dávky po těchto dnech zmírnit. Takže 15 a každý další den beru tabletu / 72 hodin, poté 1tableta opět ve stanovenou hodinu / 96 hodin. Výše už dávku nesnižuji. (Když zapomenu nic se neděje, vitamíny z těla odeznívají poměrně dost dlouhou dobu) Přeci jen o tomto je dobré se poradit s lékařem, jestli je vhodné to takto řešit. Já jsem se k tomuto řešení dostal už vyloženě z nouze, že nikdo neví :) . Rád bych podotkl, že tato metoda, mi výrazně zlepší stav jazyka, tak aby vypadal jako zdraví...
2. Ve chvílích kdy je to neúnosné (protože i já někdy si řeknu, "jazyk je v okeju, takže už tablety brát nemusím" a za měsíc mě opět jazyk popraská a bolí, mám při sobě léky na zklidnění alergie. Pochopitelně na předpis lékaře (Zirtec) apod.. Tento lék používám výhraně v nouzi, když už je to nesnesitelné. Učinek je znát do několika málo hodin. Opět je dobré se před užitím poradit s lékařem..
Přidat nový komentář