Už asi 8 let trpím zácpou. Objevila se u mne v době, kdy jsem byl v poměrně velkém a dlouhém životním stresu (a já stres snáším špatně) (rozchod s partnerkou, nové náročné povinnosti při studiu, změna ubytování, vzdálení od přátel). Najednou v době, kdy jsem byl zvyklý se vyprazdňovat (1x denně ráno - a nikdy dosud jsem neměl problémy - vždy jsem jen sedl na záchod a během 10-30 sekund jsem se plně samovolně vyprázdnil - aniž bych musel tlačit) jsem se nebyl schopen pořádně vyprázdnit. Trvalo to (jak stres tak zhoršování vyprazdňování) několik týdnů, kdy od stavu naprosto bez problémů jsem se dostal do situace, kdy jsem se takřka nebyl schopen vyprázdnit (ráno i večer, i s plnými střevy, i když jsem nebyl zrovna ve stresu). Musel jsem to řešit projímadly, které jsem používal několik měsíců, ale pak jsem se dozvěděl, že to není zdravé a přestal s tím, ale to už jsem nebyl schopen se samovolně vyprázdnit vůbec. Zkoušel jsem vše možné, až jsem pak zjistil, že mi pomáha stimulace prstem v konečníku (používám buď prezervativ nebo hygienické/chirurgické rukavice), kdy jsem se byl schopen částečně vyprázdnit - bez této stimulace bylo vyprázdnění nulové případně naprosto malé. Toto musím používat dodnes (i když už dnes žádný stres nepociťuji - mám stálý životní rytmus, práci, partnerku, byt, jsem celkem v pohodě, aktivní a v podstatě optimista), chodím na záchod 3x-4x denně - protože se vyprázdním vždy jen částečně, vždy po velkém/hlavním (ráno po snídani - to jde nejlépe, po obědě a večer po večeři a před spaním) jídle - kdy cítím tlusté střevo nejvíc naplněné, na WC setrvám asi 15-40min, k vyprázdnění potřebuji naprostý klid (nikdo nesmí klepat na dveře od WC apd.), vyprázdnění trochu závisí na právě snězeném jídle (po teplém, sladkém to jde lépe, taky po ovocných šťávách, ovoci apd.) a ještě víc na klidu (když někam spěchám, tak se velmi těžko, nebo vůbec vyprázdním, taky když se mi v něčem nedaří, pohádám se s někým apd), vyprázdnění v podstatě nezávisí na konzistenci stolice - i když je velmi řídká až vodovitá, tak musím používat stimulaci (ale trochu méně resp. kratší dobu), jen pokud je stolice velmi tuhá tak je to problém. V podstatě jsem ztratil vyprazdňovací reflex, necítím nutkání se vyprázdnit - i když cítím nesnesitelně plná střeva, tlusté střevo a konečník jsou jakoby křečovitě sevřeny. Jím podle mne dostatek vlákniny (ovoce, zelenina) a mám tak 2,5 až 4l tekutin denně (obyčejná voda, balená voda, ovocné šťávy, čaj, mléko, polévky atd.).
Takřka pořád mám tedy plná střeva (krom pár hodin po vyprázdnění) - což je velmi nepříjemné, jsem uvavený, podrážděný, kvůli tomu špatně spím (probouzím se tlaky ve střevech).
Před pár lety jsem se rozhodl jít s tímto k lékaři - absolvoval jsem všechna možná vyšetření (kolonoskopie, manometrie, defekografie apd.), vyšetření krve apd., která vyloučila organickou příčinu, posléze jsem absolvoval dvě série rahabilitačních cvičení (na posílení a uvolnění pánevního dna), (anální) biofeedback, navštěvoval postupně dva pschology (pohovory, psychoterapie, hypnóza) i psychiatra. Zkoušel jsem i sám - naučení se vyprazdňování - ráno pomocí sklenky vody (několik týdnů), nějakými cviky z jógy atd., více vlákniny (více zeleniny či speciální vlákninové přípravky) ve stravě mi nepomohlo (důsledkem je jen větší objem stolice, takže kvůli vždy jen částečnému vyprázdnění pak nejdu 3x za den ale třeba 5x), ani větší pití nepomohlo. Zkoušel jsem i více sportovat (i když nemám vyloženě sedavé zaměstnání). Nic z toho nepomohlo, situace je pořád stejná. Poradí někdo? Zažil někdo něco podobného? Chci návrat do původního stavu před 8 lety - nechci tedy trvale užívat nějaká projímadla, klystýry, nějaké léky, přípravky, cvičení apd....
Přidat nový komentář