Ahojky, možná vám budu někomu připadat jako hazardér, ale po přečtení článků o genové terapii se musím vyjádřit k situaci, s kterou zásadně nesouhlasím a která dle toho, co jsem se dočetla na poli klinických testů nejen genové terapie je!!!
Jako zdravotní sestra, tak i jako pacient má dojem, že člověk má právo vědět o svém zdravotním stavu vše a má právo se svobodně rozhodnout, jaký druh léčby podstoupí i za cenu toho, že by ho mohla klinicky neověřená léčba zabít (pokud nemá jinou šanci na uzdravení)...
Pokud hledám informace o genové terapii a nacházím i 5 let staré články o brzkém zapojení GT do praxe, ale kde nic tu nic...je mi s toho smutno!!! Chápu, že léky, než se dostanou k pacientům, musí být prozkoumané, ale nerozumím výrokům typu...Nemůžem si dovolit, aby námi podaný lék pacientovi nějakým způsobem ublížil!
Nechápu např. Proč je opakovaně zastavovaná léčba bublinových dětí, když 90% léčených GT je bez potíží a v 10% vznila leukemie...GT podtupují děti, které nemohou dostat transplantaci kostní dřeně, tedy nemají jinou naději...úmrtnost na léčbu je 10%, úmrtnost bez ní 100%...
Vysokostupňový gliom mozku má také 100% úmrtnost a na co se čeká s genovou terapii, až bude 100% bezpečná...nechci strašit, ale asi nebude...
Pokud má člověk před sebou rok či 2 života a existuje metoda, která ho může na 60% zachránit, je podle mě nemorální jí 5 a více let schvalovat...
Já osobně bych nechala pacienty, ať se rozhodnou samy, zda podstoupí riskantní nevyzkoušenou léčbu!!! Něco by se mělo změnit!!! O hadronové terapii a letité čekání na centrum ani nemluvě!!!
Přidat nový komentář