..zdravím Vás.. mám 40, keď som mal 14rokov, keď som raz zaspal na kúpalisku pod priamym slnkom, výsledok - červený ksicht jak zadok makaka afrického, Myslel som že to prejde štandardným spôsobom, trošku pobolí, poštípe, jemne olúpe a zmizne.. čerta starého!! A odvtedy sa to pekne pomaly vlečie stále, raz sa zlepší, raz zhorší.. Ja konkrétne som žiadne vyrážky, ani pupínky nemal, "iba" zčervananú "T-oblasť" na tvári, to jest nos a okolie, brada, obočie. Takisto som za tú dobu absolvoval kopec sedení u dermatológov, mastičky všeho druhu, aj laser. Stálo ma to majland a neupozornili ma, že po laser.zákroku/r.1998/ sa po každom vpichu nabehne modrofialová zdrurenina, výstupok tak cca 3mm a takýchto som mal na tvári asi 70 + totálne červená pálivá pokožka.. a teraz choďte celou Bratislavou MHD a potom eče polku Slovenska domov.. :) Musel som si vziať taxika za 2500SKK. Týždeň som bol zatvorený doma, fialové hrudky zmizli, tvár sa upravila, zjemnila, pomohlo to, ale viacej som to už absolvovať nechcel.. Tak síce rosacea zostala, ale v menšej forme, tvár už nesvrbí nonstop, ale tak raz za mesiac podľa povahy klímy a druhu mastičky, ktorú som si práve namazal.. Takže čo sa osvedčilo a čo nie: Sprvoti, ešte za komunizmu všetky mastičky, ktoré mi dermatologičky predpísali, robili skôr zle ako dobre, tak som zaimprovizoval a pomáhalo tvár si ráno v predstihu/aby ste to stihli do práce/, poriadne poumývať nie horúcou, ale teplou vodou.. týmto som tvár pripravil na daľší krok, aplikovať do dlane malé množstvo, cca 3 kvapky šampónu/!!/ Loréal Elséve jemný citrus a zase rovnako teplou vodou si tvár spolu so šampónom poriadne poumývať, hlavne v tom "T-bode", až kým necítite, že sa povolilo to pnutie pokožky.. Potom poriadne všetko zmyť, zase teplou vodou a nakoniec ešte doprajte tvári striedavo oplachy teplou a studenou vodou, tá studená zjemní začervenanie a reakciu na onen šampón.. Potom nechať pokožku oddýchnuť, asi tak 5-10min.. Tretia fáza spočíva v aplikácii jemných krémov, za socíka sa mi osvedčila měsíčková indulona, tú používam často aj teraz, ale už nie na "T-oblasť", lebo tá drží celú tvár v mastnom stave a tí, ktorí majú mastnú pokožku tomu eče lopatou pridajú na intenzite. Tak tú indulonu dávam na tvár, krk, oblasť uší, rozhodne neublíži, ale mimo "T-oblasti". Priamo na rosaceu, nos líca a bradu dávam krémik Vichy purete thermale 3in1 30ml.. Zase nechám pokožku oddýchnuť si tak cca 5 minut a nasleduje jemný slabučký mejkap Vichy aera teint č.46.. A sme pripravení do práce.. :)
To čomu sa snažím vyhýbať je priame slnko, silný vietor, suchý vzduch v miestnosti s radiátormi, diéty a experimenty s jedlami som nikdy neskúšal, zjem všetko ako dobré prasiatko a snažím sa nechodiť pred zrkadlo a nestresovať.. Dodávam, že som nikdy nefajčil, nepil alkohol, ani kávu. Za chviľu už bude tomu 30rokov, čo takto fungujem a dá sa zvyknúť, nie som o nič "červenší", ako moji rovesníci, ale chlap-nechlap, je tam samozrejme ten mejkap.. :) Tvár si umývam 2x za deň, jak som spomínal ráno a presne ten istý postup okrem mejkapu v noci..
Normálne chodím na kúpaliská, zase len s mejkapom, inak by sa ľudia dosť obzerali, pod vodu ísť nemôžete, ten kto má mastnú pokožku, musí si so sebou brávať tie najlacnejšie biele krepové servítky/tie sú najlepšie/ a tú mastnostu na mejkape si z času na čas odsať a zmatniť..
Tak to je všetko, držte sa a sledujte novinky z oboru.. :)
Přidat nový komentář