Dobrý den všem, vzhledem k tomu, že mi byl v dětském věku (cca v roce 1998 kdy mi bylo 14 let) také diagnostikován Gilbertův syndrom, rozhodla jsem se sem přispět také svými postřehy ze života s touto anomálií. Gilbertův syndrom nepovažuji ze svého pohledu za nemoc, protože mě v životě nijak neomezuje. Tehdy v roce 1998 jsem měla hodně špatnou chřipku a doktorce jsem se zdála nějaká nažloutlá (obávala se, abych neměla žloutenku). Nechala mi udělat krevní testy a zjistilo se, že mám hodně zvýšenou hladinu bilirubinu (tehdy hodnota cca kolem 60), ale ostatní jaterní hodnoty jbyly v pořádku. Byla jsem pak na vyšetření v Ústřední vojenské nemocnici, kde mi asi 3 dny po sobě odebírali krev. První den mě nechali vyhladovět a krev odebraná další den vykazovala hodně vysokou hladinu biliribinu (asi 79), další den jsem jedla normálně, ale zase mi dali nějaký preparát, po kterém se hladina bilirubinu snižuje a opravdu se snížila na úplně normální hladinu. A třetí den jsem jedla normálně a žádný preparát mi nedali a hladina bilirubinu se mi zase trochu zvedla, ale jen tak k hodnotě cca 36. Bylo mi řečeno, že tento stav (Gilbertův syndrom) nevyžaduje žádnou léčbu ani omezení, snad jen, když bych sama cítila nepřiměřenou únavu po fyzické námaze, tak se nepřepínat a samozřejmě se snažit dodržovat zdravou životosprávu. Je sice pravda, že někdy na mě padne z ničeho nic taková únava, že bych usnula zrovna tam, kde jsem, ale ověřila jsem si, že to není způsobeno pouze Gilbertovým syndromem, ale spoustou jiných faktorů (jako např. nedostatečný spánek, stres, mnoho aktivit, rychlejší chůze a takovéto naše "české" spěchání kamkoliv atd.). Navíc mám zajímavý poznatek ohledně užívání hormonální antikoncepce a Gilbertova syndromu. Už od 17 let beru nepřetržitě hormonální antikoncepci a dodnes fakt nevím, zda-li to způsobila právě ta antikoncepce nebo nějaký jiný "div světa", ale mně se už po prvním měsíci užívání antikoncepce snížila hladina bilirubinu k hranici 20 a na této hranici se mi stále drží až dodneška (cca v rozmezí 20-24). Pravidelně chodím na jaterní testy a ostatní jaterní hodnoty jsou naprosto v pořádku. Kvůli braní antikoncepce jsem se tehdy radila s internistkou a ta mi řekla, že antikoncepce samozřejmě játra i tělo zatěžuje, ale při zdravém životním stylu si s tím tělo normálně poradí a tedy i při Gilbertově syndromu není opodstatněné braní antikoncepce zakazovat. Doslova mi do zprávy napsala: "Antikoncepce není kontraindikována". Jediné, co mi na této anomálií vadí, je to nažloutlé bělmo:o(. Dočetla jsem se, že by toto mohl trochu spravit zinek, ale ten je ve větším množství pro tělo také škoklivý, takže se s tímto asi musím smířit. A ještě jeden postřeh mám: Lidem, kteří trpí díky GS častými výkyvy únavy bych doporučila, aby se každé ráno pořádně nasnídali (něco hodně energetického) a vypili cca 3-5dcl tekutiny. Potom aby v průběhu dne jedli cca každé 2-3 hoďky. Nemusí to být nic velikého, stačí banán, jogurt, sušenka, ovoce, cokoliv co máte po ruce. Tím si zajistíte pravidelnou činnost metabolismu, tělo se naučí pracovat s energií a výkyvy únavy vůbec nebudete pociťovat. Já tohle dodržuji od dětství a patřím k lidem, kteří spíše překypují energií a vůbec nepotřebuji (=nepiji) pít kávu nebo jiné povzbující nápoje (ty si občas dám jen pro chuť:o) ) i když mám Gilbertův syndrom. Závěrem bych tedy řekla, že to je spíše o pozitivním přístupu k této anomálii, ke svému tělu a nepoddávání se únavě, kterou lze ovlivnit. Ale samozřejmě chápu, že lidé, kteří mají hodnoty 100 a vyšší mohou pociťovat úplně jiné "příznaky" a tak tyto moje informace prosím berte pouze jako další názor nikoliv jako zlehčování této anomálie.
Přidat nový komentář