Krásný den,
ať už kýlu máte potvrzenou, nebo si to jen myslíte, rozhodně podnikněte takové kroky, které vám problém vyřeší. Slíbil jsem si před operací, že až bude po všem, napíšu zde vzkaz, neboť mne podobné diskuze dost původně pomohly.
Dva měsíce jsem měl v oblastí třísla "bulku", se kterou šlo při tlačení různě pohybovat, když jsem si lehnul, zmizelo to. Nějakou dobu jsem to přikládal problém ům s třísly a přiznám se, neměl jsem kvůli práci a podnikání dost času to řešit.
Jednoho dne jsem se ale rozhodl. Byla mi potvrzena kýla, nakonec jsem si vybral Vinohradskou nemocnici a pana doktora Štefku, který patří mezi přední odborníky v léčbě kýly v ČR.
V pátek 6.6. v cca 9:00 mne operovali. Byla to má první operace, takže jsem vůbec nevěděl, jak věci chodí, ale bylo to vše dost rychlý, horší je však vědomí z toho, že nevíte co přesně přijde. Na sále jsem ještě stihl vtipkovat s doktory a sestrami, pak mne samozřejmě uspali.
Operace trvala něco přes hodinu, probudil jsem se v předsálí a poté mne vezli už na pokoj. Překvapen jsem byl, když jsem zjitil, že místo tří děr po laparoskopické operaci (což je obvyklé) mám děr sedm. Detaily jsem se nedozvěděl, ale předpokládám, že to je způsobeno tím, že má kýla byla docela velká.
První den po operaci je vážně v pohodě. Ještě působí anestezie, navíc jste v takovém mírném šoku. Bolesti samozřejmě máte, ale dostáváte pravidelný přísun injekcí proti bolesti, takže to jde. Na pokoji jsme byli tři, dva řešení laparoskopicky a jeden kolega klasicky. My to snášeli lépe, on o dost hůře. První den jsme nevstávali, máte tak nějak pocit, že je to dost nestabilní. Jste unavení, takže i s přestávkami v noci spíte. Jo a abych nezapomněl, sestry vás budou urgovat, abyste se vyčůrali, radši vážně použíjte bažanta, než aby vás donutili! :) Já měl štěstí a šlo to dost dobře.
Druhý den jsme opartně vstali. Nebylo to opravdu nic příjemného, poprvé vám vlastně vnitřnosti dopadnou na opravované místo. A jde to cítit. Stejně tak stehy a díry v břiše. Ale je docela důležité to rozchodit. Ale s rozumem, není třeba bláznit.
Bude to znít směšně, ale doufejte, že se vám bude dařit dostat ze sebe plynatost. Protože při operaci vám břicho nafouknou a mě to šlo jako o závod a dost mi to pomáhalo! :)
V sobotu večer (den a půl po operaci) jsme již byli rychlá rota s kolegou, který také šel laparoskopicky (on měl jen tři díry, rošťák). Chodili jsme ven, šli na procházku a na kafe do automatu.
V neděli odpoledne mne po dohodě poslali domů. Tady je to trošku horší. Nemocniční postel má přece jen své výhody. Vstávání vás bude pořád bolet, doporučuji vstávat bokem postele, nikoliv "za břišní svaly", sice si budete připadat jako kretén, ale je to lepší. Nic netahejte, ani věci, které vám dříve přišly lehké. Ideální je mít doma někoho, kdo vám pomůže s věcmi, které nezvládnete.
Připravte se na to, že několik dní nebudete spát jinak než na zádech (u mě to byl asi týden), což není příjemné, opravdu. Doufejte, že venku nebude takové vedro, jako bylo při mém uzdravování, v jednu chvíli jsem si myslel, že se snad vrátím do nemocnice, tam byla aspoň zima, možná za to mohly i ty chladné sestry :)
Pak se to vážně pomalu ale jistě zlepšovalo. Občas přišla náhlá a intenzivní bolest, ale podařilo se ji poměrně rychle zahnat. Po asi 5-ti dnech od operace jsem již pracoval z domova (mám to štěstí, že mi k tomu stačí laptop), a za 8 dní jsem už byl v kanceláři. Dávejte pozor na to, jak se zvedáte ze židle, snažte se aby se vám pásek nezařezával do místa operace. Buďte prostě opartní.
Dnes je to tedy asi 3 týdny od operace a bolesti jsou minimální. Stačí blbý pohyb a připomene se to dost silně, ale myslím, že se tělo s tím vším ještě vyrovnává. Tak snad vše půjde dobře a nenastanou žádné komplkace.
Čili - když vám někdo bude říkat, že operace tříselné kýly (i laparoskopicky) nic není a je to sranda, tak buď na ní nikdy nebyl, nebo si to už nepamatuje. Není to vrtání zubu ani angína. Je to operace, zásah do těla, se vším tím uspáním a věcma v krku a tak dále. Není to tak, že byste to nevnímanili ani o tom nevěděli. Určitě ne. Musíte být trpělivý (i když nejradši byste házeli věcma), a těšit se, až budete stále normálněji fungovat.
Hodně štěstí! :)
Přidat nový komentář