Dobrý den, jaký slaný roztok se prosím používá do konvičky na výplach nosu? Kupuje se nebo ho můžu vytvořit doma? Děkuji za odpověď
Biopotraviny švindlem století. 7. března přinesla televize zajímavou reportáž. Občan, prahnoucí po zdravé výživě nezatížené chemií, zakoupil si v šopingu exotickou Bio obilninu pro celou rodinu. Jaké pak bylo jeho překvapení, když zjistil, že součásti očekávané biolahůdky je také docela čilý brouk, broučínek svižně se prohánějící po zakoupené dobrotě uvnitř sáčku. Jééé, zvolal odborník na broučky, takto vysokoškolský pedagog, my to s kolegy pojídáme, jsou zdraví, plní proteínů. Hm…. dost dobrý argument, zamlčel ale podstatnou věc, ten odborník…vysokoškolský... brouky s chutí pojídající….ti „roztomilí“ broučci, snad potužníci mají jednu vlastnost, úžasný apetit a nekonečné vyměšování. A kamže tak asi vyměšují? Jistě, do obsahu té biolaskominky. A že tam byl, v tom igelitovém sáčku broučínek chutný asi pěkně dlouho. A ten jejich trus, ta hovínka „legračních chutných broučků“, myslí si někdo že jsou dalším „zhodnocením“ té dobroty? Plné plísní, aflatoxínů, parazitů a kdoví čeho ještě? To je totiž past biopotravin…neošetřené chemicky, zdánlivě plus…také si to výrobci nechají pěkně zaplatit, nehnojené, nestříkané, houby jaký výnos…pak naházené na hromadu než se zpracují a tím pádem plné škůdců, plísní, něco z průběhu nechráněné vegetace, něco z další zkázy na té hromadě. Ty tam jsou už jaksi návdavkem. A vůbec se o tom nikdo nezmiňuje, klid po pěšině. Bodejď by si to někdo chtěl s výrobci biopotravin rozházet, vždyť jenom co jim Ministerstvo zemědělství ročně „nasype“ z našich daní dotací jako kompenzace za nízký výnos! Když je nízký výnos kompenzován dotacemi tak proč jsou 3x dražší než obyčejné potraviny? Biobrambory snad až 60 korun, méně majetný občan, smutně hledíc, tiše závidí těm bohatším, jedí zdravě, ti se mají…ách jó. Ale jsou ty brambory opravdu tak zdravé? Pokud jsou jako třeba tzv. „Selské mléko“ od soukromníka, majícího 6 kraviček, tj., špatně po nadojení ošetřené z důvodů vysokých pořizovacích nákladů na ošetření nádoje, není ani čeho litovat. Každý veterinář potvrdí, že tohle mléko by svým dětem nedal ani omylem. A takhle bychom mohli pokračovat krok za krokem, potravinu za potravinou. Zvláštní na tom je, že nikomu není třeba vysvětlovat, že když chceme být zdraví, my i naše děti, musíme dobře jíst. Ale ty biopotraviny jsou podvyživené, řeči o vyzrálé chlévské mrvě jsou opravdu jenom řeči. Kde by ji vzali? Většina výrobců biopotravin nemá jediné zvíře. A ta mrva, jinak zralý hnůj, aby splnila očekávání musela by být po jejím návozu na pole okamžitě zaorána. Že by měli ti výrobci tolik sil? Kdeže, ale pozor, živiny z hnoje rozházeného po poli okamžitě sublimují, takže třeba za týden pěstitel zaorává pouhou slámu! Kdo tohle kontroluje při výrobě drahých, „společensky přínosných“ biopotravin? Na vysvětlenou, ano, normální potraviny jsou pěstovány za pomocí umělých hnojiv a postřiků, insekticidů, herbicidů, fungicidů, je toho hodně ale je to v našem zájmu, jinak by ty potraviny byly „plné“ výše uvedených dobrot. Na obranu postřiků budiž aspoň řečeno…jsou nutným zlem, to je pravda ale je jich už mnoho s tzv. krátkým poločasem rozpadu. Co že to je? V době vegetace zaúčinkují a postupně se rozkládají na vesměs neškodné látky, přírodě ani lidem tolik nevadící. Ty aflatoxiny, jinými slovy jedy, mají třeba u hovězího dobytka, pokud je nucen konzumovat zaplísněné krmení, například v nekvalitně udělané siláži nebo senáži, až drastické následky. Bez problémů pronikají do mléka, do masa, vysokobřezí dojnice z jejich účinků mohou dokonce zmetat. Co že to je to zmetání? Abortus, potrat, jako u lidí…..Ale konec dobrý, všechno dobré…dobrá zpráva přece jenom..biopotraviny v současném provedení jsou nesmyslem ale jedna by tu přece jenom byla…nezávadná, a tou je slivovice. Klasická technologie výroby bez příměsí….a staletími ověřená.
Přidat nový komentář