Coz pak zijeme ve stredoveku ??? To nemyslite vazne, ze vam lekar nic nerekl o tom, ze to lze lecit konzervativne bez operace ! Přesně z tohoto důvodu jsem znenavidel lekare. Budto nevi o novych metodach, nebo o nich odmitaji informovat.
V minulosti jsem trpěl fimozou, až do 23 let. Moje fimoza byla zpusobena pravdepodobne opakovanymi zanety predkozky, nacez se v predkozce sformovalo fibrozni vazivo s temer nulovou pruznosti. Predkozka je nejdriv prilepena (koglutinovana) o zalud a vekem se vlivem hormonu postupne uvolnuje. Driv prevladal v odborne komunite nazor, ze k tomuto oddeleni musi dojit do nejakeho veku a pokud se tak nestalo, lekari predkozku nasilim strhavali nabo indikovali chirurgicky zakrok. Dnes prevlada nazor, ze tomu treba dat cas a doba kdy se tak stane je naprosto individualni. Zapaly ktere mohou vzniknout pri nasilnych pokusech ji strhnout muzou vest prave k ziskane fimoze tedy k sformovani fibrozniho tzv. fimotickeho kruhu. Z detstvi jsem mel hruzny zazitek od doktorky jak se mi pokousela stahnout predkozku, pak jsme to doma zkouseli s mamkou ale nic. Doktorka me strasila, ze pokud se to nepodari, budu muset jit na zakrok. V te dobe (80. roky) to byla pravda. Pak jsem se bal jakekoliv navstevy lekare, dokonce jsem mel strach z postaku nosicich ty predvolankove listky k lekarum. Byl jsem troska po cele detstvi a obdobi puberty. Pak prisel odvod na vojnu a tam mi vojensky lekar na prohlidce rekl, ze budu muset na zakrok. Jasne, ze jsem nesel, ani to nevedel, ale uderil na mou nejcitlivejsi strunu. Uplynulo dalsich 5 let. Leta, ktera nekteri lide venovaly prvnim laskam, seznamovani, vztahum. Ja jsem se tomu vsemu vyhybal a hadejte proc. Cele sve snazeni jsem venoval vede a vyskumu. Pak jsem se zamiloval do jedne spoluzacky na VS, ale ve svem veku 23 let naprosto bez zkusenosti doslova nepolibeny jsem neuspel. Laska k ni me privedla k nazoru, ze musim najit zpusob jak to vylecit. Domnival jsem se, ze nektere latky hormonalni povahy by na to mohly zabrat. Pak jsem zacal hledat ve vedeckych databazich a nasel jsem obrovske mnozstvi odbornych clanku popisujicich ruzne konzervativni zpusoby lecby. Jiz na pocatku 90. let byly pokusy s 1% hydrokortizonem, ale pro tak vysokou koncentraci byly pozorovany vedlejsi ucinky. Udelal jsem resersi na toto tema a vytypoval jsem nejuspesnejsi studie a na jejich zaklade jsem navhnul vlastni experiment. Studie uvadely uspesnost lecby az 95% a nebyly pozorovany temer zadne vedlejsi ucinky. Jako nejlepsi latky se jevili estery betametazonu nebo clobetazolu, oba jsou to stredne silne synteticke kortikosteroidy. Na zaklade kombinace predchazejicich studii jsem navrhnul lecebni postup : 0.05% dipropionat betametazonu ve forme masti (napr. DIPROSONE) se 2x denne natre na nejuzsi misto predkozky (fimoticky kruh), vmasiruje se do kuze, po natreni predkozku opakovane s citem natahujeme budto na zalud nebo prstama (podle velikosti fimotickeho kruhu). Ja jsem nebyl schopen ztahnout predkozku 23 let ani v pokojovem stavu a natoz jeste v erekci. Prubeh lecby jsem zaznamenaval pomoci mereni velikosti fimotickeho kruhu resp. prumerem fimotickeho kruhu. Behem mesice jsem byl schopen pretahnout predkozku pres zalud v pokojovem stavu a vycistit ten sajrajt. V lecbe jsem pokracoval dalsiho pul mesicu a podarilo se mi pretahnout ji i v erekci. Autori clanku se shoduji v tom, ze rekurenci lze zabranit hygienou, dennim ztahovanim a je treba zabranit zapalum. Nyni je mi 29 let, mam doktorat z chemie a trvalou pritelkyni. O pravde mych slov se muzete presvedcit treba na sciencedirectu. Abstrakty jsou pristupne zadarmo a medicinske clanky maji dosti obsahle abstrakty. Je mi zle z toho, ze lekari jeste 15 let po prvnich uspesnych studiich strasi lidi obrizkou !!! Nemam nic proti ni pokud ji clovek podstupuje z vlastni vule a dobrovolne ale velice mi vadi, pokud lekar strasi neinformovaneho pacienta nejdrastickejsim zpusobem lecby, ten vzdy zustava jako zaloha pro oneh 5% neuspesnych pokusu.
Přidat nový komentář