Mel jsem taky strach ze zubare, asi blbej priklad v rodine, tata tam sel az nejak po 40 kdy uz mel zuby v tahu a skoncil s protezou. Naposledy jsem byl tak v 16, vsechno ok, v 28 se mi ulomil zub, moc jsem to necistil. Za par let zacly dalsi problemy, obcas bolesti, pak zapach u protejsiho zubu k tomu co uz se ulomil. I kdyz vizualne vetsina zubu vypadala "snesitelne". Posledni kapka byl ale dalsi zapach a boulicka co se zacala delat na dasni ze zanetu..precetl jsem si o co jde a rekl jsem si ze mi to za to uz nestoji(nejake hrozby dalsich infekci v tele atd.), a ze lidi k zubari bezne chodi tak pujdu taky.
Takze v 32 letech poprvy na zakroku u zubare, verdikt cca 15 kazu, 4 vaznejsi, 1 zub castecne odumrelej (zachranili ho - sranda na 2 a pul hodiny). Hubu jsem mel pry plnou zanetu(dasne), na ceste k paradontoze. Nikdo mi nenadaval nebo se mi nesmal(coz taky od dospelych ocekavam, jinak bych si nasel nekoho jineho :P).
Podstoupil jsem zatim 3 vetsi zakroky + extrakce ulomenyho zubu(moje prvni "trhani"). Zalezi urcite na zubarovi, ja si ho nasel pres reference na znamylekar.cz. Je drazsi, ale u nej to co bolelo/tlacilo nejvic byly ty injekce. Predstavoval jsem si to MNOHEM horsi - je to chvilka a rozhodne se to da vydrzet. A to jsem jich dostal pri prvni navsteve nekolik(minimalne 6). Boli to zpravidla min nez kdyz boli zub(zalezi kde pichne, nekde jsem to ani necitil(!), nekde jsem sebou celkem cukl:D) - jenze je to par vterin! Zbytek uz neni citit vubec a kdyz je tak pridaji dalsi injekci. Obcas jsem se tam i zasmal :D To jsem fakt necekal. Dalsi vec co jsem necekal - zadna bolest po zakroku, ani po vytrzeni. Samozrejme je mozny ze me to jeste ceka a mel jsem jen stesti + je to individualni. Byl jsem i upozornen na nejake slabsi bolesti behem 2-3 dni po zakrocich ale nic jsem necitil. Takze z celyho strachu ze zubare zbylo jen to stipnuti injekci :)
Po cca mesici mam dasne bez zanetu jelikoz jsem se naucil jak to cistit spravne. Zubarka zirala ze se to tak rychle zlepsilo. Pokracuju v zakrocich, jeste tam par mesicu budu chodit na ty kazy...ale stala se z toho rutina. Takze jsem opravdu rad ze jsem tam zasel! Snazte se vybrat zubare s dobrymi referencemi a pokud se to povede tak SE NEBOJTE. Resp. bojte se vic komplikaci z toho kdyz tam nepujdete, vygooglujte paradontozu atd. :) A prestane o tom premyslet, proste to udelejte. Ale opravdu to chce dobryho a prijemnyho zubare, i kdyby drazsiho. Klidne za nim dojet do jineho mesta, zvlast pokud mate pusu v horsim stavu(jako ze vetsina z nas co se boji/bala jo).
Přidat nový komentář