Acomplia považuji za první antiobezikum a zároveň ANTIDIABETIKUM (bez rizika hypoglykemie, laktátové acidozy ap.), které přináší reálné výsledky. V Čechách pořád ještě není na trhu, ač je lék registrován. V USA nebyl povolen vzhledem k riziku deprese, v EU ano - a minulý týden zakázán evropskou komisí. Důvodem, není mi známo, jak oficiálním, bylo cca 200 sebevražd u více než milionu paciantů, kteří lék užívají, to je asi 0,02%. Riziko vzniku deprese u náchylných osob bylo známo od začátku. Přímá souvislost dokázána nebyla (například ke kolika sebevraždám u již depresivních osob by došlo stejně, nelze zjistit). Sebevražd a úmrtí po vyszaení léku nebo z důvodu jeho nedostupnosti bude daleko, daleko víc. Nemyslím tím stesk po léku, ale následky obezity a diabetu 2 způsobí nepochybně více problémů. Podle mne se jedná kromě hysterie o lobby firem, které vyrábějí málo účinné prostředky - to jsou prakticky všechny. Jiná aniobezika způsobují deprese rovněž, též jiné komplikace (kardiovakulární u Xenicalu ap.). Názor pana doktora Suchardy sdílím a prosím o informaci, zda lze Acomplii získat - aspoň dosud - na Slovensku. Ostatně v Německu tento lék platila pojišťovna, nevím, zda zcela. Já jsem ho pro pacienty vozil a rádi ho zaplatili.
MUDr. Alexander Fráter
[email protected]
Přidat nový komentář