Možná to sem nepatří, popíšu však moje zkušenosti se zhoršováním zraku. Do čtyřiceti oči jako sup,
ještě v počátcích kuponové privatizace jsem v pohodě i v pološeru louskal přehledy stavu akcií v HN.
Po roce euforií z KP přišlo slábnutí zraku a návštěva oční lékařky z důvodu potřeby brýlí na čtení.
Tomu však „v našich podmínkách“ (nutně) předcházela dvouměsíční prodleva z důvodu nejbližšího
možného termínu objednání. Výsledkem návštěvy odborného lékaře však byly i přes lehký nesouhlas
s jejich účinností čtecí brýle vlevo 0,5 vpravo 0,75. A to jsem za ně v Optice vyklopil dva tácy.
Brzy jsem je odložil, protože jsem s nimi viděl stejně, jako bez nich. Koupil jsem tedy za 50,- v lékárně a bez předpisu obyčejné čtecí , které občas prohodím za dvojky a vše je relativně v pohodě.
Nesmím opomenout skutečnost, že na dálku jsem v pohodě, za volantem přečtu co je potřeba mezi
prvními, na delších cestách se totiž bavíme obvykle i tím, že soutěžíme, kdo první přečte SPZ oproti.
Mezitím, protože léta fotím, pořídil jsem si konečně někdy okolo roku 2000 (tedy zhruba v padesáti ) kamkorder . Hned zpočátku jsem si všiml, že když kdykoliv chci ulevit obvyklému pravému oku a nahlédnu do okuláru levým okem, vjem je namodralý.... nepřikládal jsem tomu váhu, snad únava...
Až teď, po dalších zhruba patnácti letech jsem přišel na to, co měla objevit ona odbornice, která mi vystavila předpis na zatím moje nejdražší brýle v životě, které mi byly na prd.
Jak tak hledám rozumy na netu jsem náhodou přivřel levé oko a udělalo se mi nedobře. Na bílé stránce s textem jsem zahlédl tacující a spíše poskakující písmena, a co víc, uprostřed takové ležaté
lehce žlutozelené (po našem) vajco, tedy elipsovitě ohraničený nádech fleku. Ještě nevím, co ten flek znamená, ale ten tanec písmen mi řekl, že nejspíš na levém oku trpím makulární degenerací (VPMD).
Také se to dá pozorovat tak, když zaostříte jednotlivě oči například na žaluzie v okně. Jakékoliv ostré hrany jsou hrbaté jak hřbet ježibaby.
V dnešní době PC, netu a neomezených možností jsou k dispozici informace pro jejich uživatele, ale myslím, že je víc lidí, kteří nemají šanci do konce života dovědět se něco o tom, že je třeba nějaká Amslerova mřížka...... Tož tak!
Teprve pozítří se chystám do Zlína do Baťovky, o výsledku podám zprávu.
w.
Přidat nový komentář