Cukry nejsou jenom cukroví, ale také alkohol a ovoce, zvláště to cizokrajné, banány a citrusy. A pokud tloustneme, pak jsme konzumovali moc cukrů, a hlavně těch jednoduchých, těch co se „okamžitě“ mění do zásobních tuků. Jedli jsme samozřejmě i vše ostatní, takže energetický příjem byl obrovský. Co s tím?
Zásoby se dělají hlavně tehdy, když energie není „spalována“ pracovní nebo sportovní činností. Důležité je také znát glykemický index potravin, které jíme.
Mám ale za to, že přibrali i sportovci. Ti ale záhy zhubnou, protože jejich doslova trénovaný metabolismus jim to umožní. Co zbývá nám ostatním, kteří sportovci nejsme? Často slyším, že od teď se jíst prostě nebude! Ale ani to většinou nevede k vymizení tukových polštářů. A ke všemu nám nezdravé pokusy o snížení nadváhy mohou přivodit poruchy obranyschopnosti. Tak se nejspíše dopracujeme k nějaké nemoci, při dlouhodobějších a opakovaných pokusech o zhubnutí „nejedením“ třeba i ke zhoubné nemoci.
Nejdůležitějším ale podle mne zůstává, že nás vlastně žádná „hubnoucí“ dieta nebo „hubnoucí“ koktejl nenaučí správně jíst. A potom, co skončíme s tabletami nebo koktejlem nabereme kila zpátky. Co tedy dělat? Na konkrétních případech ukážu chybnou interpretaci.
Cvičení, fyzická aktivita (tradiční aktivita po Novém roce) s cílem zhubnout
Nárazová fyzická aktivita, která „plní“ fitcentra, k cíli nevede a může více škodit než prospívat. Nárazové intenzivní cvičení přispívá k překyselení, nejen zvýšenou tvorbou kyseliny mléčné, také kyseliny žaludeční, stresovým mechanizmem. A hodně lidí jde po takovém fyzickém excesu na pivko.
Správná je pouze fyzická aktivita bez maximální zátěže, tedy ta vytrvalostní, patří sem dynamická chůze nebo plavání. Ovšem s podmínkou, aby tepová frekvence nepřekročila 120 tepů za minutu. Potom se netvoří kyselina mléčná, zvyšuje se srdeční a plicní kondice avšak kupodivu, nemá to nijak veliký vliv na hubnutí. Těšit nás může, že zlepšujeme svůj zdravotní stav.
Složení stravy
Strava má na hubnutí zásadní vliv. Snad nejhorší jsou povánoční „dietní“ opatření. A mě osobně připadají nejvíce nelogické ovocné kalorické bomby. Jsme svědky toho, že někteří si kupují k obědu kilogram hroznového vína. Kolem 60 % čistého cukru, které hrozno obsahuje, se vstřebá beze zbytku a energie se z něj vytvoří do 10-15 minut. Prakticky celá se přemění na tuky.
Dále je „populární“ jogurtové stravování. Běžný kelímkový jogurt je jednou z nejvíce technologicky upravovanou potravinou. Také pro výrobce nejvíce ziskovou. A reklamou proklamovanou jako velmi zdraví prospěšnou. Opak je pravdou! Technologicky („processed“) je v jogurtu upraveno vše. K technologii v jogurtech jenom několik málo poznámek. V lednu je čerstvé ovoce v nich opravdu iluzorní. Nejhorší jsou snad nízkotučné jogurty (mají největší reklamu), místo tuku se do nich přidávají škrobová plnidla, tedy cukry. Jsou i názory, že ovocné kyseliny vytvářejí s mléčnými součástmi toxické produkty. Sama kravská mléčná bílkovina má pro lidské střevo negativa, odrážející se v nepříznivé reakci buněčné imunity. Snad na závěr postačí fakt zákazu reklamy na Actimel ve Velké Británii, pro nepravdivé tvrzení o jeho účincích na zlepšování obranyschopnosti.
Sečteno a podtrženo:
Kdo ztloustnul po Vánocích, měl by se zamyslet nad složením své stravy a odstraňovat z ní cukry. Je třeba jíst brambory (15% cukrů) a zeleninu (v průměru 5% cukrů) a dostatek kvalitní bílkoviny. Vždy zároveň s ohledem na co nejméně technologie („unprocessed“). Technologicky upravené potraviny („processed“) totiž vedou k poruchám zdraví. Jenom dlouhodobě aplikovaný souhrn těchto postupů je základem zdravého hubnutí.
Přečtěte si také:
V zimě je potřeba věnovat kloubům kvalitní péči
Desatero bezpečné plastiky prsou
Hořčík vám zvedne náladu
Jak se vyhýbáte cukrům vy? Napište nám do diskuse nebo na [email protected].
Přidat nový komentář