Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.
Sportovat, ale s rozumem
Pravidelný pohyb je důležitý pro všechny, pro diabetiky dvojnásob. Ovšem lidé s cukrovkou by se na sjezdovku nebo na výlet na běžkách raději neměli vydávat sami. Diabetik by také měl, obzvláště při sjezdovém lyžování a podobných aktivitách se zvýšeným rizikem úrazu, mít u sebe náramek nebo štítek oznamující, že trpí cukrovkou. V případě nehody má pro lékaře tato informace zásadní význam.
K chybám, kterým by se lidé při cukrovce měli vyvarovat, patří i to, že jdou sportovat nalačno. Pohybovou aktivitu by měli odložit i v případě aktuálního výkyvu hladiny krevního cukru. Je dobré si ji před výkonem změřit. Ovšem raději někde v teple, v mrazu nemusí glukometr fungovat správně.
Dostatečný přísun vitamínů
Prochlazení a nedostatek vitamínů činí člověka vnímavějšího k infekčním onemocněním. Nejlepším zdrojem vitamínů, zejména vitamínu C, je syrová zelenina a ovoce. Diabetici si však musí pohlídat obsah cukrů a přesně si zjistit, kolik mohou ovoce zkonzumovat. Tam, kde nelze zajistit dostatečný přísun vitamínů v potravě, přistupujeme k podávání vitamínových preparátů. Zde je však nutné zjistit jejich obsah cukru.
Na trhu jsou je k dispozici řada přípravků, které obsahují vysokou hladinu vitaminu C a jsou bez cukru. Je potřeba si ale hlídat spojení ’bez přidaného cukru’. Právě takto označené přípravky jsou pro diabetiky vhodné. Obsah cukrů se v nich pohybuje pod 0,5 gramů na 100 mililitrů.
Dávat pozor na správnou teplotu inzulínu
V létě škodí inzulínu příliš vysoké teploty, v zimě ho ohrožují ty nízké. Může dokonce zamrznout. V lednici se může inzulín uchovávat při teplotě plus pět až osm stupňů Celsia. Bez problémů vydrží, když ho lidé nosí při běžném užívání v kapse blízko těla, ohřeje se tak zhruba na 30 stupňů Celsia.
„Jestliže nosíte inzulín s sebou, měli byste ho ochránit proti mrazu, ideálně nějakým pouzdrem nebo termotaškou,“ říká Naďa Slavíková, edukační sestra z diabetologické ambulance.
„Inzulín se smí skladovat do teploty minimálně plus dva stupně. Pokud zmrzne, můžete ho vyhodit – už totiž nebude účinkovat, což by mohlo diabetika nemile překvapit,“ varuje Naďa Slavíková. Doporučuje, aby se diabetici pořídili na inzulín termoobal, nebo použili malou termosku.
Další možností je mít inzulin pod bundou na těle, takto tělesná teplota zaručí, že inzulin nezmrzne. Toto opatření se týká zejména pacientů, kteří se léčí pomocí inzulinových per. Snazší to mají ti, kdo používají inzulinovou pumpu. Ta je zpravidla upevněna například za páskem kalhot, a tudíž je minimálně pod svrchním oblečením.
Před mrazem by měl podle diabetologů pacient chránit také glukometr a testovací proužky, které slouží k měření hladiny cukru v krvi. Nejlépe je nosit celou diavýbavu pod oblečením, přímo na těle.
Pozor na omzliny
„Syndrom diabetické nohy znamená, že pacienti nemají v noze potřebnou citlivost. Necítí tedy ani mráz a to, že vzniknou omrzliny. Bohužel to v jejich případě může mít fatální následky, totiž i amputaci,“ varuje Naďa Slavíková.
Nemocní s diabetickou nohou by tedy měli být velmi pozorní a každý den kontrolovat, zda jim na noze nevznikl nějaký otlak, neprojevuje se omrzlina, nebo nemají nohu příliš studenou.
„Jakékoli potíže by měli konzultovat u svého diabetologa. Každopádně by měli chodit v teplých, dobře padnoucích botách, ve kterých jim nohy nepromrznou,“ uzavírá Naďa Slavíková. To samé ale platí i pro ruce – diabetici by bez pořádných rukavic neměli v takto extrémních mrazech vycházet.
Omrzlinami jsou nejvíc ohrožena vyčnívající místa těla a části vzdálenější od srdce, tedy prsty na rukou a nohou, ušní lalůčky či nos. Obecně i celý obličej, kde je kůže nejjemnější. Ve vysokých mrazech je vhodné si chránit obličej šálou a pokud možno ven nechodit, protože dříve či později každá vrstva začne propouštět chlad.
V mrazech by si člověk měl promazávat kůži mastnými krémy. Hydratační krémy jsou nevhodné, voda zhoršuje nepříznivý efekt chladu. Venku třeba při lyžování je vhodné "přimazávat" kůži krémem jednou za dvě hodiny, podobně jako jsou na to lidé zvyklí při ochraně před sluncem v létě.
Léčba omrzlin se liší podle stupně. Pokud jde jen o začervenání, tedy první stupeň, stačí krémy, které tlumí zánět a případně zmenší otok. Když jde o omrzlinu závažnější, kdy se utvořil "příškvar" a kůže odumírá, je nutno odumřelou část odstranit, zakrýt místo transplantátem a držet vše v čistém aseptickém prostředí. Léčba je dlouhodobá a má ji sledovat lékař.
Vyhýbat se infekcím
Pokud člověk trpí cukrovkou a nemá nemoc plně pod kontrolou, obranyschopnost jeho těla je automaticky snížená. Pravidelné kontroly dokážou odhalit vyšší hladinu cukru v krvi, na základě výsledků pak může člověk stanovit konkrétní opatření. Ideální hladina je od 4 do 5,6 mmol/litr krve, lehce zvýšená je do 7 mmol/litr, hodnota nad 7 mmol/litr je závažná. Jakmile je totiž cukr vyšší, organismus je náchylnější k jakékoliv infekci. Průběh každého infekčního onemocnění bývá u diabetiků delší obtížnější a mohou se rozvinout i závažné komplikace.
V rizikových obdobích je tedy nutné omezit pohyb v prostorech s velkou koncentrací lidí. Pokud musíte být v místnosti mezi větší skupinou lidí, pak krátce, ale intenzivně větrejte. Dodržujte hygienické návyky - pečlivě umývejte ruce, chraňte ústa a nos při kašli nebo kýchání.
Systematické otužování doplněné ještě očkováním proti chřipce nebo zápalu plic může výrazně zvýšit odolnost organismu proti nákazám, které v těžších případech mohou u diabetika skončit hospitalizací.
Velmi důležitý je dostatek spánku a relaxace, což činí organismus odolnější vůči nemocem. Vyhýbejte se dlouhodobé pracovní zátěži a stresu.
Zdroj: ocukrovce.cz
Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie
.