Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.
My ženy to moc dobře známe, kolik z nás už se s tím setkalo… Po určitou dobu si hlídáme každé sousto, jíme různé light produkty, na kterých si moc nepochutnáme, případně nejíme vůbec a trápíme se tak dlouho, až to nevydržíme a dáme si nějakou oblíbenou (zpravidla kaloricky vydatnou) dobrůtku. Jednou, dvakrát, třikrát… a jsme s váhou tam, kde jsme byly, a možná, že skončíme s dalšími přebytečnými kily navíc. Stop! Takhle to přece nefunguje, to je k ničemu. Hubnout se dá – a také musí – zdravě, bez trápení, bez pocitu hladu a násilného odříkání. A hlavně u toho vydržet!
Šanci na trvalý úspěch má pouze to, co je nám příjemné. To je krédo nové kuchařky Hubneme s rozumem v praxi - glykemická kuchařka, kterou napsala Iva Málková, představitelka zdravého hubnutí a zakladatelka společnost STOB (Stop obezitě) ve spolupráci s nutriční terapeutkou Jaroslavou Štochlovou.
Barevná a přehledná kniha obsahuje více než 200 receptů a tipů na hlavní jídla a snídaně s výhodným složením pro hubnutí. Všechny recepty jsou uvedeny se spočítanou energetickou hodnotou, takže se nemusíte starat o počítání kilojoulů, a k tomu mají vyvážené složení živin.
Pokud chce člověk doopravdy zhubnout, musí počítat s tím, že jediná správná cesta vede přes omezení příjmu energie a zvýšení výdeje. Pro hubnutí je optimální denní příjem okolo 5000 kJ (to je průměr, samozřejmě u každého člověka je nezbytný příjem kalorií závislý na mnoha dalších faktorech, například na tělesné výšce, pohybové aktivitě a podobně), který by měl být rozdělen do celého dne takto: snídaně 1000 kJ, oběd a večeře 1500 kJ, zbytek svačiny. Optimální složení je 30 % bílkovin, 40 % sacharidů a 30 % tuků. A jsme zase u počítání – kdo se tím má v dnešní uspěchané době zabývat? Na pomoc přichází unikátní kuchařka Hubneme s rozumem v praxi s rozmanitými tipy na celodenní nízkoenergetický jídelníček.
Kniha počítá i s tím, že zaměstnaná žena nemá možnost každý den vařit, proto zahrnuje i údaje o stravování v jídelnách a restauracích. Určitě ženy ocení také návody, jak jídla upravit pro zbytek rodiny, který kalorie naopak potřebuje, jinými slovy jak skloubit vaření pro děti a manžela, když my chceme zhubnout? Co vás jistě překvapí jsou tipy na sladkosti a moučníky– ano, i ty se mohou s mírou konzumovat.
Hubneme s rozumem v praxi – glykemická kuchařka, Iva Málková, Jaroslava Štochlová K dostání u dobrých knihkupců (distribuje Grada Publishing, a.s.) Objednávky a ukázky z knihy možné také přes: www.smartpress.cz Telefonické objednávky na tel: 608 265 336 |
Foto: Zdeněk Platl