Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...
Začátkem by měla být vydatná snídaně jako start do nového dne. Přes noc se dítě sice (většinou) aktivně nehýbalo, ale i ve spánku spotřebovává energii na funkci vnitřních orgánů, na udržení tělesné teploty, dechu, srdeční akce apod. (tzv. bazální metabolizmus). Je tedy potřeba dodat dostatek energie i po ránu – snídaně by měla tvořit cca 20-25 % celkového denního příjmu energie. Není ale vhodné děti do jídla nutit, raději je naučte jíst menší porce. Nezapomeňte svému dítěti připravit také dostatek tekutin k jejich doplnění po noční pauze. Nedostatek tekutin se přes den může projevit únavou, bolestmi hlavy či nepozorností. To by mělo být pro dítě pádným důvodem – snadnější bude se dostatečně napít, než potom mít problémy ve škole.
Správná volba
- Pečivo nebo chléb s rostlinným tukem, plátek sýra nebo kvalitní šunky a kousek zeleniny
- Pečivo s pomazánkou (třeba ředkvičková, kedlubnová s řeřichou, šunková pěna)
- Snídaňové cereálie s mlékem nebo bílým jogurtem
- Miska šlehaného tvarohu se zavařeninou
- Pečivo s ovocným jogurtem
- Domácí cereálie s medem
- Ovocná rýže
Takto ne
- Pečivo s máslem a trvanlivým salámem
- Chléb, párky, hořčice
- Koblihy s marmeládou
- Smažená vejce se slaninou, kyselá okurka
Dopolední svačiny
Svačina je pro školáky důležitá také proto, že jim dodává energii na zvládnutí výuky. Školák, který dopoledne hladoví, je utlumený, nedokáže se dostatečně soustředit, má zhoršenou schopnost vnímání výkladu, často ho bolí hlava a jeho školní výsledky se zhoršují. Protože si dětský organizmus vytváří zásoby energie jen velmi omezeně, její nedostatek se projevuje téměř okamžitě. „Svačina slouží k doplnění energie a zachování vyrovnané hladiny krevního cukru. Pokud děti pravidelně svačí, jsou méně unavené, dokáží se více soustředit a dosahují lepších výsledků ve škole i při sportovních aktivitách,“ vysvětluje nutriční terapeutka Jitka Tomešová z Poradenského centra Výživa dětí.Školní svačiny dětí jsou tématem v poslední době velmi aktuálním. Podle nedávného průzkumu bylo zjištěno, že 23 % dětí v šestých třídách základních škol vůbec nesvačí! Když děti svačí, jsou jejich favority bílé pečivo, salám nebo sladkosti. Ovoce je na tom daleko hůře, pouze u 22 % dětí je pravidelnou součástí jejich svačiny.
Správná volba
- Chléb nebo pečivo s rostlinným tukem, šunka a/nebo tvrdý sýr
- Chléb nebo pečivo s pomazánkou (pažitková, pórková, celerová se šunkou)
- Jogurt (pokud ovšem kelímek přežije nešetrné zacházení s taškou)
- Tvarohový dezert nebo ovocná přesnídávka
- Zelenina a/nebo ovoce (nejlépe nakrájené na menší kousky, salát, jako součást obložení sendviče..)
- Sušené ovoce, domácí müsli, směs ořechů
- Občas něco sladkého, nejlépe připravené doma
Takto ne
- Pečivo nebo chléb s máslem a s trvanlivým salámem
- Pečivo nebo chléb se sádlem
- Hamburger, Cheesburger
- Párek v rohlíku, grilovaná klobása
- Bageta se smaženými nugetami nebo majonézovým dressinkem
- Sladké pečivo (koblihy, croissanty, koláčky)
- Čokoládové tyčinky, sušenky a oplatky
Zdroj: www.vyzivadeti.cz
Přečtěte si také
Na nástup do školky připravujte sebe i dítě