Alergie na chlad propuká hlavně na podzim a v zimě, kdy se vlivem chladného počasí zvyšuje počet těch, které trápí nepříjemné kožní projevy při pobytu v chladném či mrazivém vzduchu nebo po přechodu z tepla do zimy či naopak. Nejčastěji se jedná o zarudnutí pokožky, kopřivku s úporným svěděním, popraskání kůže nebo otoky těch míst těla, která nejsou dostatečně chráněná oblečením.
Vážíte-li více, než byste měli, je to většinou proto, že někde děláte nějakou chybu. Někdo jí mnoho či má nesprávnou skladbu jídla, jiný nesprávné rozložení jídla během dne, někdo si jídlem umocňuje pohodu, jiného naopak provokuje k jídlu stres, někdo se vůbec nepohybuje. Abyste mohli chyby odstranit, musíte přijít na to, kde vězí. V tom vám může pomoci následující úkol. Zhotovte si na týden sedm záznamových archů, na každý den jeden. Do jednotlivých kolonek zapisujte následující údaje:
Doba jídla
Zapište v kolik hodin jste začali jíst a v kolik jste s jídlem skončili, může jít o hodiny, minuty i sekundy (např. líznutí zmrzliny).
Co jste snědl/a, vypil/a
Zaznamenejte druh jídla či nápoje, který jste snědli nebo vypili.
Množství
Uveďte množství jídla či nápoje, které jste zkonzumovali.
KJ, kcal:
Ti, kteří to již ovládají, spočítají energetickou hodnotu potravin, které snědli za den (včetně nápojů) buď v kilojoulech (kJ) nebo v kilokaloriích (kcal), ostatní nechají zatím tuto rubriku prázdnou.
Kde
Napište místo, kde jste jedli, např. kuchyně, obývací pokoj, pohovka, restaurace, koupelna apod.
S kým
Zaznamenejte, zda jste jedli sami nebo s kterou konkrétní osobou či osobami.
Co jsem při jídle dělal/a
Uveďte všechny činnosti, kterými jste se zabývali kromě vlastní konzumace jídla, např. dívali jste se na televizi, četli, nakupovali, vařili, učili se, jeli v autě. Pokud jste opravdu pouze jedli, zůstane rubrika prázdná.
Hlad
Pokud jste měli před jídlem hlad, zapište do kolonky znaménko +, pokud jste měli jenom chuť a nikoliv hlad, napište znaménko -, nedokážete-li to rozlišit, zapište 0.
Pocity
Popište svůj psychický stav před jídlem a během jídla, co bylo vyvolávajícím podnětem k jídlu, co jídlu předcházelo (např. úzkost, strach, vztek nebo naopak pohoda apod. ); pokud Váš psychický stav neovlivňoval příjem potravy, zůstane rubrika prázdná.
První týden se stravujte jako dosud. Nesnažte se svůj jídelníček nijak zdokonalit, protože byste nezjistili, kde děláte chyby. Na druhé straně si naopak neříkejte "ještě si naposledy užiji, dokud nejsem v ničem omezován". Nestyďte se za množství jídla, které denně zkonzumujete. Věříme, že Vás ani nenapadne něco zatajovat, obelhávali byste jen sami sebe. Dejte však pozor, abyste opravdu na nic nezapomněli, je třeba zapsat i to, co ochutnáte při vaření, olíznete-li vařečku či vylížete hrnec, když dojídáte zbytky po dětech, něčeho se napijete, když sedíte u televize a něco při tom pojídáte, nebo si venku koupíte zmrzlinu či neodoláte vůni klobásy. Pokuste se zapsat vše okamžitě po jídle, protože jinak byste mohli i nechtěně něco zapomenout. Nejlepší je nosit záznamový arch celý den při sobě a vždy, jakmile něco sníte, okamžitě udělat zápis.
Ukazuje se, že tyto záznamy jsou při hubnutí jedním z největších pomocníků, a proto Vás budou provázet v různých formách i v dalších týdnech. Záznamy jsou důležité nejen pro poznání stravovacího režimu, ale i z dalších důvodů. Stalo se Vám již, že jste se dívali na detektivku nebo četli napínavou knížku a ani jste nevnímali, co všechno jste při tom snědli? Uvědomili jste si někdy, že Vaše ochutnávání při vaření, obzvláště když se Vám pokrm povede, by vydalo na samostatný oběd? Zapisování všeho, co zkonzumujete, přispěje k tomu, že nebudete jíst automaticky, ale uvědomíte si, co všechno sníte. Během dne budete přesně vědět, co jste již snědli a co si můžete ještě dovolit. I když se Vám zpočátku do zapisování třeba nebude chtít, vydržte a zapisujte. Věřte, že se Vám tato práce bohatě vyplatí a odměnou Vám budou ztracené kilogramy.
Přidat nový komentář