Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.
Je zácpa rizikovým faktorem vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku?
Mnoho pacientů se zácpou se domnívá, že zpomalené vyprazdňování vede k intoxikaci organizmu. Někteří si dokonce myslí, že zácpa je rizikovým faktorem rakoviny tlustého střeva a konečníku.
Je pravdou, že Česká republika je ve výskytu tohoto zhoubného nádoru první na světě. U nás zaznamenáváme přibližně 80 nových rakovin na 100 000 obyvatel. V ČR je tedy 8 000 nových pacientů s rakovinou střeva ročně. V USA nebo západní Evropě je to přitom polovina. Pacienti se zácpou však rozhodně nemají zvýšenou koncentraci škodlivých látek ani zvýšené riziko rakoviny střeva.
Zácpa obtěžuje a významně snižuje kvalitu života. Proto ji léčíme. Léčíme ji i jako prevenci vzniku hemeroidů nebo trhlin a jiných potíží v oblasti konečníku. Zácpu však neléčíme proto, že by byla nebezpečná vzhledem k jakési otravě organizmu, nebo jako prevenci rakoviny střeva.
Rizikové faktory rakoviny střeva
Co je rizikovým faktorem rakoviny střeva? To není jednoduché specifikovat. Lze doporučit stravu bohatou na vitamíny a dostatek vlákniny. Prokázaný projektivní efekt mají brokolice a květák. Je vhodné zamezit škodlivým vlivům (kouření, alkohol), zvýšit příjem bílého masa (ryby, drůbež) a snížit spotřebu živočišných tuků a červeného masa (hovězí, vepřové).
Zvláštní riziko představuje výskyt rakoviny v rodině (rodiče, prarodiče, sourozenci) a onemocnění nespecifickým střevním zánětem (např. ulcerózní kolitida). Tito pacienti by měli být sledováni nebo alespoň konzultováni specialistou. Každý člověk, který nemá žádné potíže, by měl ve věku 45–50 let navštívit svého praktického lékaře (nebo i specialistu) ke konzultaci ohledně preventivního vyšetření na rakovinu střeva.
Přidat nový komentář