Než začnete jíst jídlo, které jste nikdy nejedli, kupte si lakmusové papírky na měření překyselení organismu. Dříve než si přidáte do jídelníčku nový pokrm. Nabízím vám pokrmy dva. Zkoušejte. Každý z nich má několik funkcí v organismu Jak to souvisí s makrobiotikou?
Jídlo musí být v rovnováze i z hlediska poměru kyselosti a zásad
Nejen to makrobiotické. Jídlo musí léčit a působit preventivně. Aby k žádné chorobě nedošlo. Musí vyrovnávat, působit harmonicky v mnoha složitých metabolických pochodech našeho těla. Strava má chutnat, to je její funkce prvořadá, kvůli pocitu blaha. Od chvíle, kdy jsme se přisáli k prsu, známe pocit slasti z díla. Kdo prso neměl, může mís s jídlem problémy. Slast z jídla přetrvala do dospělosti. Mají ji a anorektici či bulimici. Jenom mají složitější „ vyjádřování se“ své slasti z jídla.
Zásady si tělo vytvářet neumí
Jídla, která jsou doporučována začátečníkům k dennímu stravování v makrobiotice mají důležitou funkci v lidském těle. Vyrovnávat organismus z hlediska překyselení. O překyselení bylo mnoho napsáno - i o tom, že může mít mnoho důsledků, například i vliv na vznik deprese.
Informace o překyselení organismu mají jeden „háček“. Budete-li se bavit o této problematice s lékařem, chemikem, makrobiotikem, vegetariánem, s člověkem, který konzumuje jen živou stravu… každý vám řekne jiný názor. Proto je potřeba na to jít oním zdravým selským rozumem. Jak? Nejdříve stručně o překyselení organismu. Neplést si s kyselostí potravin. Například kyselý citrón vytváří prostředí v těle zásadité. Kde? Hlavně v krvi. Ale i v dalších tělních tekutinách.
Tělo si kyselé látky vytváří samo. Během látkové výměny v organismu neustále vznikají kyseliny, jako močová, uhličitá, mléčná, octová nebo solná. Všechny mají ničivý účinek a některé jsou tak agresivní, že dokážou rozleptat dokonce i kov nebo kámen. A teď si představte, jaké škody napáchají v těle, pokud v něm setrvávají, aniž by se neutralizovaly a vyloučily.
K tomu, aby mohlo tělo s kyselinami účinně bojovat a udržovat chemickou rovnováhu, potřebuje dostatek zásaditých látek. Zásady si vytvářet neumí. Získává je výlučně prostřednictvím potravy.
Čtěte také: Začínáme s makrobiotikou
Jde o život?
Co se týká acidobazické rovnováhy, nebo naopak nerovnováhy, čili poměru kyselin a zásad používá se hodnota pH. Krev má v těle pH od 7,35 do cca 7,45. Pokud by se hodnota pH krve snížila pod 7,35, člověk zemře. Proto je biochemie těla, nebo-li náš pud sebezáchovy, zaměřen na neustálé vyvažování zásad a kyselin. A to i na úkor špatného fungování jiných orgánů a metabolických pochodů v těle. Vždyť jde o život.
Zásady krev potřebuje
Krev je nejdůležitější! Co to znamená prakticky? Tělo musí okamžitě při každém překyselení získávat zásady jinde, když je nemá ze stravy. Začne odbourávat minerály v svém organismu a vázat je na kyseliny. Odebírá vápník z kostí a zubů, chrom ze slinivky, zinek z prostaty, hořčík, který byl původně určen pro nervovou činnost a jiné. Jde o život. Nemusím popisovat, že z nedostatku různých minerálů a dalších prvků vznikají choroby a jaké. Zkažené zuby jsou nejmenším problémem oproti dalším nemocem, které demineralizací vzniknou. Všechno souvisí se vším, zvláště v lidském těle, Čili současné názory, že překyselení organismu, může být jednou z hlavních příčin rakoviny, nebude od vědeckých výsledků, které vznikají během stálého výzkumu, daleko.
Důležitým ukazatelem nerovnováhy je únava
Poznatky o kyselinotvorných a zásadotvorných potravinách jsou pro makrobiotický způsob stravování velmi důležité. Makrobiotika je přeci o rovnováze. Důraz je kladen na harmonii, nejen v životě, ale i v organismu. Na přizpůsobení se. Je mnoho makrobiotiků, kteří se cítí stále unaveni. Nebo je bolívá hlava. Nedbají o rovnováhu kyselinotvorných a zásaditých potravin. Když budete hledat v literatuře nebo na internetu informace a tabulky zásaditých a kyselinotvorných potravin, často se mohou různit. Každý jsme jiný, každého může něco více překyselovat, něco méně. Proto si pořiďte lakmusové papírky a kontrolujte se.
Čtěte také: Nebojte se makrobiotiky
Začněte si nejen každý den, ale po každém různém jídle měřit své pH. Lze se změřit i v práci, lze měřit i dětem. Když to budete dělat několik dní, či týdnů a zapisovat si výsledky, uvidíte, co a jak. Mnoho lidí, zvláště vegetariánů, (i zelenina překyseluje, ovoce je silně kyselinotvorné) si bezděky kompenzují překyselení mléčnými výrobky. Každodenní velké množství mléčných výrobků způsobuje za rok, dva, deset let problémy. Všeho moc škodí. A co škodí nejvíce? Tomu bude též věnován jeden díl.
Co ve způsobuje překyselení
Po kyselinotvorné stravě, na druhém místě v překyselování organismu, je stres a špatné dýchání, přijímáme málo kyslíku. I zde si můžete zkusit pH změřit, když se zlobíte. Nebo naopak, po nějaké sportovní aktivitě, procházce se psem. Sledování zpráv v televizi, které vás rozčilují. Měřte. Měřte. Dozvíte se o sobě hodně. I o svém stravování. Je to velmi dobrý základ pro změnu stravování, pro přechod na makrobiotiku. Různých informací o zásaditosti a kyselosti potravin je možné se držet jen orientačně, Každý je originál. Někdy měřte po dvaceti minutách, jindy po několika hodinách, maso se například tráví 12 hodin atd. Hrajete si. Experimentujte.
Existuje jídlo, které způsobí každému zásaditost organizmu?
Japonci si překyselení organismu vyrovnávají odjakživa fermentovanými výrobky jako je miso, sojová fermentovaná omáčka a další. Každý den používají v pokrmech mořské řasy. Mexičané si vždy přidají do svých fazolí s masem hodně citrónu, a například Indiáni přidávají vždy do vody, když vaří svoji každodenní kukuřici popel z uhlí, Rusové jedí ve velkém kvašené zelí a různé saláty z mořských řas. Poradím vám, co si máte do jídelníčku přidat, abyste také dodali tělu zásady.
Polévka je grunt
Každý den ráno (i ti, co nesnídají) si uvařte polévku z řas a z miso pasty. Že polévka je grunt, se ví už stovky let. Polévka nebyla jako předkrm před obědem, jedla se vždy extra, nejčastěji ráno, jako základ na celý den. Dodávala energii, v zimě horká, v létě se vařily studené polévky, které ochlazovaly. Na to stačil předkům selský rozum. Vy ji včleňte do vašeho stávajícího jídelníčku. Na lačno je ideální. Obsahuje všechny vitamíny a minerály, stopové prvky, které v životě potřebujeme a neumíme si tvořit. Ty jsou v řasách. A miso pasta v kombinaci se všemi prvky, které naše tělo každý den potřebuje vyvolá zásaditost organizmu. Proč na lačno hned ráno? Nejste zatíženi jinou stravou a nápoji, krásně se vše vstřebá skrze orgány do každé buňky v těle. Změřte si pH.
Recept na Miso polévku s řasami, kterou jí začínající makrobiotik každý den ráno
Polévku si klidně uvařte na tři dny dopředu, každý den si porci odeberete z lednice, ohřejete, přidáte do ohřáté miso pastu. DŮLEŽITÉ: miso se nesmí vařit!
Potřebujete:
- Řasy Wakame nebo Nori, jednu mrkev, jeden pórek, podle obliby i jinou zeleninu.
- Miso pasta (k dostáni v prodejnách zdravé výživy, i řasy, oboje vám vydrží nejméně měsíc – z toho usuzujte na množství, které používejte každý den) nebo jen název miso, prodávají se různé druhy, nejjemnější je rýžové, další jsou pikantnější chuti
- Cibuli a pár kapek olivového oleje, mořskou nebo Himalájskou sůl
Postup:
- Vrchovatou lžíci řas Wakame nebo Nori namočte na 10 minut do vody, na tři dny polévky pro jednu osobu potřebujete asi 8 deci vody
- Zatím si připravte do misek půl nastrouhané mrkve, druhou polovinu pokrájejte na tenká kolečka, dále nakrájený pórek i s hořejšími tmavě zelenými stonky i další zeleninu, kterou máte nejraději
- V nádobě orestujte cibulku (jen do „zavonění“, ne do zlatova!) pokrájenou na měsíčky na několika kapkách olivového oleje
- Přidejte nastrouhanou část mrkve, na ni vložte opravdu jen dvě tři zrníčka soli (Himalájské nebo mořské, zakoupíte v prodejnách Zdravé výživy)
- Až mrkev částečně změní barvu, díky soli a tuku, znamená to, že pustila sladkost a důležité vitamíny, rozpustné jenom v tuku
- Přidejte na mrkev zbylou zeleninu, chvíli míchejte
- Zalijte zeleninu studenou vodou i s namočenými řasami, počkejte až se začne vařit, zmírněte plamen
- Na mírném ohni nechat vývar probublávat asi 15 20 minut
- Do hotové polévky odstavené z ohně vložíte miso takto:
a) polovinu malé lžičky miso pasty rozmíchejte v odebraném horkém vývaru polévky, například ve skleničce
b) rozmíchejte miso důkladně, až vznikne vodová kašička, jinak se z miso pasty vytvoří nerozpustitelné noky v polévce
c) vlijte kašičku do porce polévky připravené na talíři či v misce
d) zakryjte na nejméně 5 minut, aby začaly působit životně důležité trávící enzymy, aminokyseliny a další důležité prvky
Miso nikdy nevařte!
Jestliže se vám zdá polévka málo slaná a ochucená, přidejte si do ní Umeocet (koupíte též v prodejnách zdravé výživy) a další den pro změnu chuti sojovou omáčku. Experimentuje. Ale nepřisolujte ani jinak nekořeňte, potřebujete organismus vyčistit. Kombinujte druhy zeleniny.
Dobře si prohlédněte úvodní fotografii - je na ní celá snídaně akrobiotika - nejen Miso polévka s květákem, mrkví, cibulí a pórkem a řasami, ale i celozrnný doma pečený chléb ve tvaru toastového s arašídovým máslem, ovesná a rýžová kaše s jablečným pyré bez cukru, pražená sezamová a slunečnicová semínka, rozinky a mandlové mléko.
Chtěli byste se zeptat na cokoli ohledně makrobiotiky? Máte tu možnost. Napište svůj dotaz do této diskuse.
Přidat nový komentář