Možná máte představu, že makrobiotika je druh vegetariánství, tudíž je pro vás naprosto nepřijatelná. To ale není pravda. Je to jen životní styl, který si zakládá na rovnováze, harmonii a zdravém selském rozumu. Budeme rádi, pokud s námi budete na toto téma diskutovat a ptát se.
Výhodou této pracnější snídaně je, že vám ovesné bochánky i domácí celozrnný žitný chléb zůstanou na několik budoucích dní v pracovním týdnu, kdy nemáte čas na vaření. Obalené folií vydrží v lednici vespodu týden.
Čtěte také: Nebojte se makrobiotiky
Víkendová snídaně
- Rozinkové ovesné bochánky
- Kaše z krup a rýže s praženým sezamovým a slunečnicovým semínkem, pyré ze sušených meruněk
- Tofu na způsob míchaných vajec
- Kváskový žitný chléb
- Ovocný salát s mátou
Ovesné bochánky
Budeme používat jako odměrku šálek, hrnek či skleničku. Zvolte si svoji nádobu, nezáleží na velikosti. (Vznikne asi 18 kousků, zde záleží na velikosti, jak budete tvořit velké bochánky)
Potřebujete:
- 2/3 šálku nebo skleničky propláchnutých rozinek
- 1/3 šálku (či skleničky) jablečného džusu (100%) nebo moštu
- 1 šálek ovesných vloček
- 1/3 šálku špaldové mouky (je bezlepková, koupí se v obchodních řetězcích či v Prodejnách zdravé výživy, v některých drogeriích)
- 1 a ½ kávové lžičky skořice
- ¼ kávové lžičky soli( používat himálajskou sůl nebo mořskou)
- 1 polévkovou lžíci prášku do pečiva bez fosfátu z Prodejen zdravé výživy
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ šálku rýžového sirupu ( v Prodejnách zdravé výživy), kdo nesladí vůbec, může nahradit nastrouhanou mrkví s pár kousky pokrájených sušených datlí
- 1/3 šálku kvalitního rostlinného stoprocentního oleje (kuchařský „fígl“ - pro ty komu záleží hodně na vzhledu pečiva - když použijete rafinovaný rostlinný olej bude pečivo nadýchanější, protože kvalitní 100% extra virgin oleje, používané v makrobiotickém stravování, jsou těžší)
- Vanilku (nebo i bez)
- 1/3 šálku nahrubo rozsekaných oříšků
Postup:
- Namočte rozinky do jablečného džusu, klidně i večer před ranním pečením.
- Ve větší míse smíchejte ovesné vločky, mouku, skořici, sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu.
- V jiné nádobě důkladně umixujte nebo ručně šlehejte rýžový sirup, olej, vanilku, přidávejte oříšky, rozinky s jablečným džusem.
- Velkou lžící klaďte na plech, na který dejte olejem potřeným pečící papír, těsto.
- Mezi bochánky, které vám vznikají, nechte mezery, kopečky těsta se hodně zvětší.
- Pečte asi 20 minut, podle typu trouby.
- Nejdříve nechte vysokou teplotu asi 3-4 minuty, aby bochánky „vyběhly“ do výšky, poté nastavte teplotu takovou, jakou používáte na koláče či buchty ve své pečící troubě.
Tip pro vás: místo ovesných vloček, můžete použít některý druh hotového Musli z obchodu
Čtěte také: Začínáme s makrobiotikou
Chtěli byste se zeptat na cokoli ohledně makrobiotiky? Máte tu možnost. Napište svůj dotaz do této diskuse.