Dopřejte si první makrobiotické jídlo – třeba víkendovou snídani. Naučíte se na ní připravovat dle zásad makrobiotiky a budete mít víc času, než třeba ve všední den.
Pravidelně uklízíme v domácnosti, na ploše počítače, na pracovišti, je potřeba pravidelně očisťovat i organismus. Jsou k tomu různé preparáty, metody. A jednou je i makrobiotika. Prapředci vždy znali, z čeho má tělo dvojí užitek. Co prospívá a zároveň čistí. Které jídlo organismus potřebuje a souběžně vystrnadí z těla, co tam nepatří. A to je makrobiotika. Je i očistou těla. Nejen dodává, co je třeba do organismu, ale zároveň uklízí vnitřně. Zbavuje tělo přebytků. Není potřeba až do smrti brát a užívat nějaké preparáty. Stačí jíst za pomoci zdravého selského rozumu.
Jestliže se rozhodnete pro makrobiotické stravování, pak prvním příznakem změny bude vylučování škodlivin. Různými způsoby. Tělo se bude čistit od přebytečných zásob a jedů. Už to může ulevit mnohým zdravotním problémům - například i alergii.
Čtěte také: Nebojte se makrobiotiky
Jak se přizpůsobit
Zásady racionální výživy, tedy rady o tom, kolik potřebujeme bílkovin, sacharidů, minerálů a dalších prvků, jsou založeny na statistickém průměru, proto někomu nepomáhají. Každý jsme originál. Cílem makrobiotiky je, aby každý sám poznal, co mu svědčí a co ne. K tomu dojde až po pročištění těla. Do začátku makrobiotického způsobu stravování jsou k dispozici zásady jako v racionální výživě, co je potřeba konzumovat každý den, čeho se vyvarovat.
Makrobiotika znamená přizpůsobit se. Přizpůsobit se vždy prostředí, ve kterém žiju. Neříkat to fatální: vždyť si nevybereš, všude je něco, co nám škodí… Ano, všude je „něco“, ale lze se toho účinně zbavovat. Pouze málo lidí, je schopno se změnit ze dne na den. Je výhodné si osvojit principy makrobiotiky postupně.
Pravidla jsou od toho, aby se porušovala
Říká se to nejen v Česku. Na makrobiotické pyramidě vidíte CO a jak často se během makrobiotických začátků jí, kolik procent té které potraviny tvoří denní dávka. Nebojte se žádných pravidel ani toho, že je nedodržíte přesně. My si přeci chceme konečně z jídla udělat celoživotní radost a ne mít výčitky svědomí. Základním pravidlem v makrobiotice je to, že když poruším pravidla, vůbec nic se neděje, naopak. Udělal jsem si radost, mám dokonce zlomyslnou radost, že jsem zkusil tělo ošálit, počkám si, co se bude dít! Vždyť je to jako hra. Jsme znovu děti. Začínáme.
Makrobiotika má pro začátečníky různá pravidla. Jak pít, jak jíst často, proč nepočítat žádné živiny, kalorie. Jde o stravu živou, energetickou. Výše jsem napsala, že každá pravidla jsou od toho, aby se porušovala, protože každý je jiný. Má jiná játra, slinivku, střeva, trávicí ústrojí, jiný metabolismus, jinou chemii těla. Jste jiní než soused, partner, rodiče, příbuzní. O makrobiotice se často dozvídáte rozdílné informace a může to zmást. Je to proto, že každý je originál, má jinou zkušenost, žije v jiném prostředí. Svědčí mu něco, co jinému naopak neprospívá. I o tom je makrobiotika. Najít si svá pravidla. O tom až příště.
Začátky jsou těžké
I v makrobiotice jsou těžké začátky. Bez nich to nejde. Učený z nebe nepadá. Je potřeba začít se všeobecnými základními pravidly i jídelníčkem, pročistit se, zbavit se potíží, aby mohl nastoupit selský rozum a radit bez zatížení obavami, stresem z jídla, únavou, nespavostí, zlostí, depresemi. Pokud uskutečníte velkou změnu ve svém jídelníčku, z vašeho těla začnou odcházet usazené toxické látky. S hodnocením působení potravin na vaše tělo, musíte počkat, až se pročistí.
Domácí úkol pro, začátečníky: příště vám napíšu první recept na jídlo, kterým začnete změnu svého stravování. Zajděte si zatím do některé prodejny zdravé výživy, prostudujete si potraviny, o kterých se píše v makrobiotické pyramidě. Přečtěte si údaje na obalech - z čeho se skládají, jak jsou vyráběny, odkud pocházejí. Kolik stojí.
Makrobiotická pyramida, aneb co a jak často jíst
v Makrobiotické pyramidě vidíte obecně, co se jí, jak často a kolik procent denně má tvořit ta která potravina z celkové denní dávky všeho jídla. Čili denně konzumujete asi 60 procent celozrnných potravin, k tomu přes den sníte 25 procent upravené zeleniny a 15 procent luštěnin. Ostatní jsou různé doplňky, varianty, změny.
Měsíčně: 1 x červené maso, vejce a drůbež, mléčné výrobky
Týdně: ovoce, bobuloviny, bulgur, kuskus, polenta, sušené ovoce, sladěnka, rýžový sirup, rozinky, sušené datle, ryby, bezlepkové celozrnné těstoviny, rýžové těstoviny, sojanéza, ovesné vločky, kukuřičné lupínky, celozrnný žitný či špaldový chléb s kváskem, koláčky z mouky ječmene, špaldové a žitné.
Denně:
15 % stravy by měly tvořit LUŠTĚNINY: druhy čočky, druhy fazolí, sója, cizrna, tofu, tempeh, půlený hrách a jiné podle snášenlivosti
25% ZELENINA: tepelně upravená půl na půl kořenová a nadzemní, syrová jenom česká v době zralosti. Pak také kvašená zelenina – denně dvě velké lžíce, může být i kupované, propláchnutí kvašené zelí z obchodů, ale bez konzervantů.
60 % CELOZRNNÉ VÝROBKY: kroupy, jáhly, pohanka, oves bezduchý, rýže, Quita, amarant
Pro dochucení jídel používejte řasy, sojovou omáčku, ume ocet, česnek, křen, bylinky, kmín, misó.
Chtěli byste se zeptat na cokoli ohledně makrobiotiky? Máte tu možnost. Napište svůj dotaz do této diskuse.