Uvařte si méně obvyklou přílohu - kaši z rýže s fazolkami adzuki, posypanou sezamem. Potřebujete hlavně rýži natural, ta je velmi chutná, obsahuje všechny minerály, vitamíny. Obsahuje vše, co organismus potřebuje. I k přežití v krizi.
Potřebujete pro jednu osobu:
- 1 malý šálek nebo sítko od čaje rýže natural
- 1 šálek fazolek adzuki
- cibuli, umeocet (lze zakoupit v potravinách se zdravou výživou slouží jako výborné ochucovadlo, používá se i místo soli).
Postup:
- Nejdříve si rýži natural i fazolky adzuki (k dostání v prodejnách Zdravé výživy) opláchneme .
Všechny druhy celých zrn i luštěnin oplachujeme tak, že je dáme do mísy nebo je tam máme už namočené a rukou je promýváme, poté vodu vylijeme přes síto s malými otvory a zrna vložíme do nádoby k vaření.
- Nejlépe v tlakovém hrnci s (nemusí být) si osmažíme cibulku, ale jen do zavonění, ne do růžova!
- Na ni dáme rýží a fazolky, promícháme.
- Zalijeme studenou vodou, hrnec uzavřeme. Vody by měla přesahovat nad pokrm asi tak o 3 až 5 cm. Vyzkoušejte, podle množství vody je pokrm buď více kašovitý, nebo tuhý.
- Až se začne obsah vařit, zmírníme plamen na minimum a hrnec tlakujeme, vypustíme páru.
- Vaříme dvacet minut.
- Vypustíme zbylou páru z uzavřeného tlakového hrnce, zabalíme hrnec do utěrky a do teplé froté osušky a schováme ho buď k topení, nebo ještě lépe do peřin či dek.
- Čím déle jej tam necháme, tím bude příloha chutnější, zachová si všechny minerály a výživné prvky. Ještě po čtyřech hodinách bude pokrm vařící.
Je možné si přílohu ze zrn uvařit tímto způsobem večer a ráno teplou jíst k snídani, například jako kaši na sladko večer uvařit jáhly s rozinkami a ráno si ji (nebo dětem )dochutit dle zvyklostí. Na talíři jej posypte sezamovým semínkem.
Makrobiotické menu na fotografii (foto Eva Hlavinková):
- Krémová rajčatová polévka s kukuřicí a sojovou smetanou
- Rýže s fazolkami adzuki a sezamem
- Brokolice na česneku
- Restované kuřecí maso
- Salát z daikonu a mrkve
- Tapenáda z řasy arame s dýňovými semínky
- Meruňkové chutney
- Rukola
Čtěte také:
Začínáme s makrobiotikou nebo První kroky a také Nebojte se makrobiotiky.
Přidat nový komentář