Inzerce https://www.lekarna.cz/posileni-imunity/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=posileni-imunity

Začínáme s makrobiotikou: příloha z rýže a fazolek

( Jarka Kučmášová | přečteno: 10176x )

Uvařte si méně obvyklou přílohu - kaši z rýže s fazolkami adzuki, posypanou sezamem. Potřebujete hlavně rýži natural, ta je velmi chutná, obsahuje všechny minerály, vitamíny. Obsahuje vše, co organismus potřebuje. I k přežití v krizi.

Eva Hlavinková
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Potřebujete pro jednu osobu:

  • 1 malý šálek nebo sítko od čaje rýže natural
  • 1 šálek fazolek adzuki
  • cibuli, umeocet (lze zakoupit v potravinách se zdravou výživou slouží jako výborné ochucovadlo, používá se i místo soli).

Postup:

  1. Nejdříve si rýži natural i fazolky adzuki (k dostání v prodejnách Zdravé výživy) opláchneme .

Všechny druhy celých zrn i luštěnin oplachujeme tak, že je dáme do mísy nebo je tam máme už namočené a rukou je promýváme, poté vodu vylijeme přes síto s malými otvory  a zrna vložíme do nádoby k vaření.

  1. Nejlépe v tlakovém hrnci s (nemusí být) si osmažíme cibulku, ale jen do zavonění, ne do růžova!
  2. Na ni dáme rýží a fazolky, promícháme.
  3. Zalijeme studenou vodou, hrnec uzavřeme. Vody by měla přesahovat nad pokrm asi tak o 3 až 5 cm. Vyzkoušejte, podle množství vody je pokrm buď více kašovitý, nebo tuhý.
  4. Až se začne obsah vařit, zmírníme plamen na minimum a hrnec tlakujeme,  vypustíme páru.
  5. Vaříme dvacet minut.
  6. Vypustíme  zbylou páru z uzavřeného tlakového hrnce, zabalíme hrnec  do utěrky a do teplé froté osušky a schováme ho buď k topení, nebo ještě lépe  do peřin či dek.
  7. Čím déle jej tam necháme, tím bude příloha chutnější, zachová si všechny minerály a výživné prvky. Ještě po čtyřech hodinách bude pokrm vařící.

Je možné si přílohu ze zrn uvařit tímto způsobem večer a ráno teplou jíst k snídani,  například jako kaši na sladko večer uvařit jáhly s rozinkami a ráno si ji (nebo dětem )dochutit dle zvyklostí. Na talíři jej posypte sezamovým semínkem.

Makrobiotické menu na fotografii (foto Eva Hlavinková):

  • Krémová rajčatová polévka s kukuřicí a sojovou smetanou
  • Rýže s fazolkami adzuki a sezamem
  • Brokolice na česneku
  • Restované kuřecí maso
  • Salát z daikonu a mrkve
  • Tapenáda z řasy arame s dýňovými semínky
  • Meruňkové chutney
  • Rukola

Čtěte také:

Začínáme s makrobiotikou nebo První kroky a také Nebojte se makrobiotiky.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Michaela

jáhly s rozinkami? V makrobiotice jsem sice začátečník, ale snad všude nedoporučují kompinaci obilovin s ovocem. V čem je kaše s ovocem lepší než třeba s rýžovým sladem nebo sladěnkou?

Marie V. Praha

Jáhly jsou jediná obilovina, která se může kombinovat s ovocem. Kombinace ovoce s jinými obilovinami způsobuje kvašení. Alespoň tak jsem to četla v knihách o makrobiotice od těch nejuznávanějších autorů jak zahraničních, tak i českých. Některé recepty a rady, které jsem četla zde, ale tomu odporují. Navíc nejnovější poznatky nasvědčují tomu, že nadměrná konzumace obilovin zvedá cukr v krvi více, než samotný stolní cukr. Nejhorší je pšenice, jeji vyšlechtěné odrůdy obsahují podle nejnovějších zpráv 40x více lepku, než původní přírodní odrůda. A lepek lidský organizmus nesnáší, i když se to projevuje u každého v jiné míře, ale nesnášenlivost lepku má prý opravdu každý. A vyskytuje se samozřejmě i v celozrnných obilovinách. Navíc lepek obsahuje návykové látky, proto stoupá spotřeba pečiva. Vše podrobně popsáno v knihách Moučný mozek a Život bez pšenice. Co na to makrobiotika?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/zdravotni-pojistovny/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=zdravotni-pojistovny

Anketní otázka

Máte rádi zázvor?

82%
18%
Zatím hlasovalo 95 lidí

Mohlo by vás zajímat

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce