Výživa seniorů se vyznačuje řadou zvláštností, které souvisí se zdravotním stavem starých lidí.
Výživa seniorů se vyznačuje řadou zvláštností, které souvisí se zdravotním stavem starých lidí. V tomto věku jsou časté poruchy chrupu, znemožňující jíst některé potraviny, snížený pocit žízně a chuťových vjemů. Objevují se také poruchy funkce trávicí trubice a s tím spojená menší schopnost vstřebávat určité látky. Navíc klesá klidový metabolismus a celková tělesná aktivita, klesá i množství přijímané stravy. Často pak dochází k tomu, že starým lidech chybí určité látky, které nemohou dostatečně vstřebat, nebo kterých prostě nejsou schopni sníst dostatečné množství. Proto jsou nároky na kvalitní a nutričně hodnotnou stravu v tomto věku obzvlášť vysoké.
Potřeba organismu na některé nutrienty ve stáří stoupá. Senioři potřebují denně asi 1,0 gram kvalitních bílkovin (dospělí v aktivním věku asi 0,8 g). Vyšší příjem bílkovin zpomaluje odbourávání svalových a kosterních bílkovin, které se s věkem zvyšuje. Roste potřeba organismu na příjem vápníku a navíc schopnost organismu vstřebávat vápník z potravy s věkem klesá. Staří lidé by tak měli denně přijmout až 1,5 g vápníku. Mírně stoupá také potřeba organismu na vitaminy skupiny B (vitamin B1, B2, B6, B12 a kyselina listová). Vzhledem k tomu, že ve stáří se snižuje schopnost syntetizovat vitamin D v kůži po oslunění a senioři se také méně vystavují slunci, mají často nedostatek tohoto vitaminu. Denně potřebují přijmout asi 10 µg vitaminu D. Potřebují také více vitaminu E, asi 12 mg denně. Zvyšuje se také potřeba některých minerálních látek, již zmiňovaného vápníku a zinku. Naopak klesá potřeba organismu na vitamin A. Vzhledem ke snížené činnosti trávicí trubice je vhodný vyšší přívod vlákniny.
Zásady pro správnou stravu seniorů lze shrnout do následujících bodů:
- Příjemné prostředí, přítomnost ostatních spolustolovníků, lákavě upravené a chutné jídlo pomáhají seniorům upevnit stravovací návyky a posilují jejich pocit sounáležitosti.
- Konzumovaná strava má být pestrá a střídmá, kuchyňská úprava jídel má být šetrná, aby se zamezilo ztrátě vitaminů.
- Jíst alespoň pětkrát denně menší porce, nehladovět a nepřejídat se. Nezapomínat na svačiny, večerní jídlo nejpozději dvě k hodiny před spaním.
- Strava má obsahovat minimum živočišných tuků a tučných potravin, kvalitní máslo (25g denně) je zdrojem vitaminu A, rostlinné tuky (20 g denně) zdrojem vitaminu E a n-6 nenasycených mastných kyselin. Týdně je vhodné jíst dvakrát rybí maso (300g), které je zdrojem n-3 nenasycených mastných kyselin, jodu a vitaminu D.
- Málo solit, omezit spotřebu cukru (sacharózy, sladkého pečiva, dortů apod.).
- Zvýšit příjem vlákniny, denně sníst alespoň pět porcí celozrnného chleba nebo pečiva, polévky zahušťovat ovesnými vločkami, dávat přednost celozrnným těstovinám, neloupané rýži, jíst syrovou zeleninu a ovoce.
- Ovoce (200g denně) a zelenina (300g denně) jsou hlavním zdrojem některých vitaminů, karotenoidů, minerálních látek a antioxidantů.
- Jíst dostatek kvalitních bílkovin, v jídelníčku by nemělo chybět maso (drůbeží, libové vepřové) a vejce (oboje asi 3 x týdně), mléko a mléčné výrobky (denně tři porce), luštěniny, včetně soji.
- Nezapomínat na pravidelné a časté pití, s věkem se snižuje schopnost pociťovat žízeň. Denně vypít asi dva litry tekutin. Nezapomínat na polévky, vhodné jsou lehké zeleninové vývary.
- Stravu doplnit po konzultaci s lékařem o potravní doplňky, určené pro seniory. Nejčastěji se jedná o vyrovnání nedostatku vápníku a některých vitaminů. Naopak problematické jsou preparáty obsahující více vitaminu A, D a železa.
Přidat nový komentář