Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.
Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.
Redukcí hmotnosti směrem k normálním hodnotám je možné dosáhnout znatelného snížení krevního tlaku, nebo dokonce jeho normalizace. V ideálním případě je možné upustit od používání dodatečných léků, nebo alespoň snížit jejich množství.
Jako měřítko hmotnosti dnes slouží takzvaný index tělesné hmotnosti (body mass index, BMI). Vypočítává se z tělesné hmotnosti, která se vydělí druhou mocninou tělesné výšky v metrech:
BMI=hmotnost [kg] / (výška [m])2
Jestliže je vypočítaná hodnota větší než 25 až 27, má dotyčná osoba lehkou nadváhu. Při hodnotách nad 30 jde o obezitu, a měla by být neprodleně přijata opatření vedoucí k redukci hmotnosti.
Redukce popř. normalizace hmotnosti zdravou výživou s jídly bohatými na balastní látky, která obsahují pouze malá množství tuku a soli, je nejdůležitějším nemedikamentózním opatřením v boji proti vysokému krevnímu tlaku.
Jakými pravidly by se tedy měli řídit lidé trpící vysokým krevním tlakem?
- Tuky, oleje a sladké konzumujte s mírou.
- Jednou až dvakrát týdně jezte čerstvé maso, drůbež a ryby.
- Pravidelně si dopřávejte nízkotučné mléko a mléčné výrobky s nízkým obsahem soli.
- Jezte hojně zeleninu, brambory a salát (až 1 kg denně). K tomu jezte každý den trochu ovoce.
- Solidní základnu výživy tvoří obilí. V každém jídle by měly být zastoupeny celozrnné výrobky bohaté na balastní látky
Kuchyňská sůl a jiné minerály
Nadbytek soli může zvyšovat krevní tlak. Za normálních podmínek postačují pro dospělou osobu 3 g kuchyňské soli denně. Zvýšená potřeba vzniká pouze ve výjimečných případech, jako např. při silném pocení, nebo při déletrvajícím průjmovém onemocnění. V závislosti na své genetické predispozici reagují mnozí lidé na vysoký přísun kuchyňské soli zvýšením krevního tlaku. A naopak -- výživa s nízkým obsahem kuchyňské soli způsobuje v mnoha případech jeho snížení.Vedle normalizace tělesné hmotnosti a omezení konzumace alkoholu má proto při léčbě vysokého krevního tlaku velký význam též výživa s nízkým obsahem kuchyňské soli.
Omezení soli může nahradit nutnost užívání léků, popř. zesílit jejich účinek. Zpravidla postačuje omezení příjmu kuchyňské soli na 5 až 6 g denně.
Při vysokém krevním tlaku by se mělo dbát na zvýšený příjem minerálů draslíku, hořčíku a vápníku. Zvýšená spotřeba potravin bohatých na draslík (především zelenina, brambory a ovoce) způsobuje ve spojení s omezením přísunu sodíku u pacientů s vysokým tlakem silnější snížení krevního tlaku než samotné omezení množství kuchyňské soli.
Omezte konzumaci alkoholu a přestaňte kouřit
Působení alkoholu při vysokém krevním tlaku bývá často podceňováno. V závislosti na dávce vede alkohol zvýšením napětí stěn cév ke zvýšeným hodnotám tlaku. Přibižně 5 až 11 procent všech onemocnění vysokého krevního tlaku je možné odvodit z příliš vysoké konzumace alkoholu. Proto by se alkohol neměl pít pravidelně a jen v mírných dávkách. To znamená na den maximálně 30 g alkoholu pro muže a nanejvýš 20 g alkoholu pro ženy. Pro orientaci -- v 0,25 l vína nebo 0,5 l piva je obsaženo cca 25 g alkoholu.
Podceňovat by se neměl ani obsah kalorií v alkoholických nápojích. Abyste "odcvičili" sklenici piva (0,5 l), museli byste za ujít 15 km rychlostí 6 km/hod.
"\nMUDr. Tomáš Větrovský
podle materiálů společnosti HARTMANN-RICO
Přidat nový komentář