Dobrý den. Ve článku o srážení krve se píše ´Pro tvorbu koagulačních faktorů s číslem II, VII, IX a X je nezbytný vitamín K. Ten je za normálních okolností tvořen baktériemi tlustého střeva.´ a v totmto článku je ´vitamin K je tvořen bakteriemi v tenkém střevě´. Je to omyl nebo je vše správně? Jestli opravdu se tvoří tam i tam, tak je v tom nějaký rozdíl (např. jiný faktor, množství vitamínu atd). Děkuji předem za odpověď.
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ
“K” jako “Krvácení”
Abyste nevykrváceli, jsou v krvi speciální buňky. Jmenují se krevní destičky. S pomocí několika bílkovin, takzvaných faktorů srážení krve, zajišťují včasné vytvoření krevní sraženiny v místě krvácení. Bez vitamínu K by se krvácení zastavovalo obtížně. Nefungovaly by některé bílkoviny krevního srážení. Přesněji řečeno by se ani nevytvořily.
K čemu všemu slouží
Vitamín K se podílí na tvorbě srážecích faktorů a tím má vliv na správné srážení krve. To jsme už napsali. Mimoto pravděpodobně ovlivňuje tvorbu bílkoviny odpovědné za vazbu vápníku v kostech.
Odkud ho získáte
Vitamín K dokážou tvořit bakterie v tenkém střevě. Pokryjí tím zhruba polovinu denní potřeby. Kromě toho je obsažen v listové zelenině, především ve špenátu a salátu. Dále se vyskytuje v luštěninách, bramborách, rajčatech, mrkvi a játrech.
Když chybí
Nedostatekvitamínu K je v našich zeměpisných šířkách vzácný. Získáváme ho obvykle v dostatečném množství z potravy a navíc ho vytvářejí střevní bakterie. Pokud nedostatek nastane, projeví se poruchou srážení krve. Postižení jedinci mají prodlouženou krvácivost. Tvoří se jim snadno a zdánlivě bez příčiny krevní podlitiny a krevní výrony. Vznikají “modřiny bez úrazu”. Ohroženi jsou zejména lidé s poškozením jater (a také alkoholici!), s poruchou vstřebávání živin, s průjmy a jedinci živení dlouhodobě nitrožilně. Také vysoké dávky vitamínu Eprodlužují srážení krve.
Když přebývá
Vitamínem K se výjimečně dá předávkovat. Pokud byste užívali 600 miligramů denně, mohla by se objevit horečka a nechutenství.
Potřeba
Je-li nutno dodávat vitamín K jinak než potravou, uvádí se dávka 1 mikrogram na kilogram potravy denně. V běžné stravě je obsaženo 300 – 500 mikrogramů denně, což naši potřebu velkoryse pokryje.
Pokud se domníváte, že byste měli užívat vitamín K jako potravinový doplněk, doporučujeme konzultaci s lékařem.
Přidat nový komentář