Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ
Thiamin je důležitým vitamínem, protože přispívá ke zdravé látkové přeměně a správné funkci nervového systému. Je to klíčový vitamín skupiny B, vitamín B1, protože byl objeven v této skupině jako první. Nejlepším zdrojem je libové vepřové maso, dále pak celá zrna, fazole, ořechová jádra a rostlinná semena. Vhodné jsou také celozrnné výrobky.
Účinky
Thiamin se podílí na správné látkové přeměně cukrů, při jeho nedostatku se tvoří patologické produkty, které se projevují syndromy označovanými beri-beri (záněty periferních nervů, anorexie, bolesti v dutině břišní, poruchy spánku, paměti, kardiovaskulární poruchy, edémy, palpitace, pelagra, záněty nervů v těhotenství).
Dávkování
Jako doplněk stravy je běžná dávka pro dospělého člověka 1-2 mg denně. Pijete-li více kávy nebo čaje denně, potřebujete zvýšit příjem thiaminu. Tyto nápoje totiž zásoby tohoto vitaminu vyčerpávají.
Použití
Thiamin je používám při nedostatku vitaminu B1, dále je používán při nechutenství, ulcerózní kolitidě, chronických průjmech, poruchách spojených s očima, nervových poruchách, diabetické neuropatii, stresu, chronickém alkoholismu, srdečních chorobách, nádorech a AIDS. Thiamin zlepšuje proces učení, na hmyz působí jako repelent – odpuzovač hmyzu.
Nežádoucí účinky
Při perorálním podání se u některých jedinců mohou vyskytnout alergické kožní reakce. Více nežádoucích účinků se může vyskytnout při injekčním podání.