K snídani páreček, k obědu hotovka v restauraci, večer pytlík slaných chipsů - je vám to povědomé? Pak i vy přispíváte do statistik, které říkají, že jíme třikrát víc soli, než je "zdrávo". Na otázky, kolik soli škodí nebo co si můžeme její nadměrnou spotřebou způsobit, odpovídal MUDr. Petr Fráňa, Ph.D. z II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.
- Snídaně – 150 g vepřové párky s hořčicí a chlebem
- Polévka – 300 ml gulášová
- Oběd – 150 g Španělský ptáček, rýže, nakládaná okurka
- Večeře – 400 g Pizza se šunkou, sýrem, olivami a kečupem
Je vám tenhle jídelníček povědomý? Pak vězte, že obsahuje 4 – 8násobek denního příjmu soli, který je považován za dostatečný pro zdravého dospělého člověka, a víc jak 2,5násobek množství, který podle odborníků neohrožuje naše zdraví.
Chlorid sodný, adoptovaný lidmi jako kuchyňská sůl, je sloučenina sodíku a chlóru. Ionty obou prvků jsou pro fungování biologických pochodů v lidském těle nezbytné. MUDr. Petr Fráňa, Ph.D. z II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně jejich úlohu specifikuje: "Spolu s dalšími minerály a stopovými prvky se podílejí na udržování rovnováhy tekutin a výši krevního tlaku, nezbytné jsou také pro správnou funkci srdce, nervů a svalů i pro vstřebávání různých látek ve střevě či ledvinách."
MUDr. Fráňa také odpovídá na otázky, které nás v souvislosti se solí pálí nejvíc:
Kolik by měl člověk solit, aby to bylo ještě zdravé?
"Přestože by dospělému člověku stačil denní příjem asi 2 – 4 g soli (v závislosti na stupni fyzické aktivity), v současné době představuje průměrná spotřeba v naší společnosti více než 16 g na den, což je téměř trojnásobek oproti doporučeným hodnotám. Světová zdravotnická organizace i národní společnosti pro kardiovaskulární prevenci proto bijí na poplach a doporučují omezit denní příjem soli pro dospělé pod 6 g na den. Tato denní dávka je považována za bezpečnou a zdraví neškodnou, neboť nadbytek soli je vyloučen ledvinami do moče. Problém může nastat, pokud příjem soli převyšuje denní doporučené dávky nebo má člověk onemocnění ledvin, které omezuje vylučování nadbytku soli."
Jaký problém? Když budeme solit moc, co se může stát?
"I když je sůl pro lidské tělo potřebná a velmi důležitá, její nadbytečný příjem nepříznivě působí na kardiovaskulární systém a poškozuje funkci ledvin. Nadbytečný přísun soli ničí chuťové buňky a snižuje citlivosti na slanou chuť. Začarovaný kruh pak končí dalším bezděčným dosolováním.
Mezinárodní lékařské výzkumy již dříve ukázaly, že vysoký příjem sodíku v podobě soli má velmi těsný vztah se zvyšováním krevního tlaku, protože sodík, mimo jiné, zadržuje v organismu vodu. Ve společnostech s trvalým příjmem soli nad 8 g denně byl zjištěn významný nárůst nemocných s hypertenzí.
Hypertenze neboli vysoký krevní tlak je hlavním rizikovým faktorem při vzniku kardiovaskulárních a mozkových příhod a podílí se také nemalou měrou na poškození ledvin a cév. Téměř 50 % ze všech úmrtí tvoří právě kardiovaskulární příhody (srdeční infarkt a srdeční selhání). Selhání ledvin pak odkazuje pacienta k trvalému několikahodinovému očišťování krve, které je nutné podstupovat i vícekrát do týdne.
Přitom snížení spotřeby soli, třeba jen o jeden gram denně, způsobí pokles krevního tlaku, který ve svém důsledku vyvolá ve velké populaci významné snížení kardiovaskulární nemocnosti a úmrtnosti, jak to již prokázaly mnohé klinické studie u nás i ve světě. Kromě běžné zdravé populace by zcela určitě měly dodržovat denní doporučené dávky soli osoby s vysokým krevním tlakem, srdečním či mozkovým onemocněním, lidé s onemocněním ledvin a s otoky."
Jaká jsou tedy obecná doporučení pro konzumaci soli?
"Snížení celkového příjmu soli pod 6 g denně, prakticky to znamená:
- odstranit slánku z jídelního stolu,
- zvýšit příjem čerstvých či mražených potravin, ovoce a zeleniny,
- při přípravě, vaření a konzumaci pokrmů omezit dosolování,
- snížit příjem konzervovaných a sterilizovaných pokrmů a uzenin,
- ke zvýraznění chuti pokrmů použít byliny, česnek a cibuli namísto přidání soli."
Možná se vám daří držet solení na uzdě, nebo vám naopak připadá, že pořádně neosolené jídlo byste nepozřeli. Podělte se s ostatními o své pocity a zkušenosti v diskusi nebo nám napište!
Přidat nový komentář