Vánoční svátky jsou a vždy byly spojené s bohatě prostřenou tabulí. A tak nám během svátků hrozí zdravotní komplikace zapříčiněné nadměrnou konzumací jídla a alkoholu. Jak se vyhnout trávicím obtížím nejen během Vánoc?
Jaké potíže hrozí při přejídání a opíjení?
Nejméně závažným problémem je přejedení, kdy lidé nemohou usnout a spát, tlačí je žaludek, přidává se pálení žáhy. Na vině je velká spotřeba masa, především tučného, případně mírná opilost. V žaludku zůstávají různé potraviny rozdílnou dobu, nejdéle jídla s vysokým obsahem bílkovin a tuků, tedy typicky tučná masa, bramborový salát, chlebíčky se salámem nebo různými masnými či uzeninovými pomazánkami, klobásky apod. Alkohol sám o sobě může ve větším množství vyvolat zánět žaludku (gastritidu), případně zvracení.
Závažnější problémy hrozí pacientům s onemocněním trávicího traktu, ať již známým, nebo ještě nepoznaným. Pálení žáhy může znamenat refluxní zánět jícnu (refluxní ezofagitidu) nebo zhoršení příznaků brániční kýly. Velké množství jídla a alkoholu může vést ke krutým bolestem za hrudní kostí, případně k refluxu žaludečního obsahu do úst a při těžší opilosti i k jeho vdechnutí a zápalu plic. Podobně může dojít také k zánětu střev a průjmu (akutní gastroenteritidě nebo enterokolitidě). U pacientů se žlučníkovými kameny se po tučném jídle může objevit žlučníková neboli biliární kolika. Přestože si mohou být téměř jisti, že k podobným obtížím dojde, často poruší dietní opatření. Biliární kolika se projevuje kolísavou bolestí pod pravým žeberním obloukem, která je způsobena zaklíněním kamínku v krčku žlučníku. Pokud žlučníkový kamínek projde do žlučových cest, může při zaklínění vyvolat žloutenku a akutní zánět břišní slinivky (akutní biliární pankreatitidu). To už jsou závažná onemocnění, vyžadující hospitalizaci v nemocnici. Akutní pankreatitida však může vzniknout jen z konzumace nemalého množství jídla (zvláště tučného) a alkoholu.
Jak předejít zažívacím obtížím?
Rozdělte si jídlo do pravidelných intervalů po cca 2,5-3 hodinách a režim se snažte dodržet i o svátcích. Cukroví k vánocům patří, ale zkuste se i s jeho ochutnáváním vejít do pravidelných dávek jídla, "nezobejte" mimo. Snídejte. Dávejte přednost dobrým tukům, které najdete v rybách, rostlinných olejích a výrobcích z nich vyrobených, např. margarínech, dále pak v oříšcích a semínkách. Jsou zdrojem prospěšných vícenenasycených mastných kyselin, které snižují hladinu cholesterolu a mají příznivý vliv na náš srdečně-cévní systém. Navíc některé z nich jsou esenciální, tedy takové, které náš organizmus nezbytně potřebuje, ale protože si je neumí vyrobit sám, musíme je mít pravidelně zahrnuté v jídelníčku. Zároveň omezte konzumaci másla, sádla a uzenin. Každé denní jídlo doplňte alespoň kouskem ovoce nebo zeleniny, nezanedbávejte pitný režim, jehož základem by měla být voda. Naordinujte si každý den alespoň krátkou procházku na čerstvém vzduchu – pomůže vám vydat energii a pročistíte si hlavu. Neméně důležitý je pravidelný spánek.
Jak odlehčit štědrovečerní večeři
- polévku zahustíme mixovanou zeleninou či bramborem, odpustíme si máslovou jíšku, na závěr můžeme zjemnit lžičkou margarínu
- bramborový salát odlehčíme vynecháním uzeniny a vajec, dbáme na to, aby základ tvořily opravdu brambory a zelenina
- kapra nebudeme smažit, ale upečeme v alobalu, pokud si smaženou variantu nemůžeme odepřít, je důležité dbát na výběr správného tuku a hotový kousek vysušit ubrouskem nebo na několik vteřin ponořit do vroucí vody
- u pečeného vánočního cukroví vyměníme máslo za margarín
- u nepečeného cukroví snížíme dávku cukru (můžeme místo něj použít i např. sušené ovoce), obalujeme v kakau místo čokolády a využíváme margarínů místo másla (volit můžeme i nízkotučné varianty)
První pomoc při potížích se zažíváním
Pro případ, že se přece jen dopustíte nějaké dietní chyby, je vhodné mít při ruce základní léčiva.
- Průjem – Pokud vás tento problém přepadne, doporučuje se podávat dostatečné množství tekutin (nejlépe lehce oslazený vlažný černý čaj nebo rehydratační roztoky), nasadit střevní dezinficiencia nebo adsorbencia (aktivní uhlí, smektit) a léčbu podpořit probiotiky, která obnovují přirozenou mikrobiotu ve střevě.
- Nadýmání a plynatost – Plyny v žaludku vznikají přirozeně a jejich množství zvyšuje např. konzumace některých jídel (zejména zeleniny), věk, hormonální nerovnováha, stres a spěch při jídle. Proto se doporučuje mít na jídlo dostatek času, jíst pomalu, jídlo pořádně rozkousat, nehltat, zapít. Pokud vás přepadne nadýmání, můžete sáhnout po přípravcích se simetikonem.
- Problémy s trávením – O těchto problémech hovoříme tehdy, když máme pocit, že nám jídlo leží dlouho v žaludku a trpíme pocitem plnosti. Pomoci nám mohou trávicí enzymy, které zlepšují rozklad potravy. Ty se doporučují užívat během jídla nebo těsně po něm.
- Pálení žáhy – Když se pálení žáhy objeví jen výjimečně, můžeme si pomoci sami. Úlevu většinou přináší zvýšená poloha horní poloviny těla nebo vypití sklenky vlažné vody. Pomoci mohou i antacidy – léky volně prodejné v lékárnách, které snižují kyselost žaludečního, případně jícnového obsahu.