Inzerce https://www.lekarna.cz/blackfriday/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=blackfriday

Vakuování potravin - jaký vliv má na jejich kvalitu?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6138x )

Jak se projeví vakuování potravin na jejich kvalitě? O kolik prodlouží vakuovačka potravin jejich trvanlivost a pro které potraviny se vakuování nehodí? Časopis dTest se zeptal odbornic na technologie potravin z několika českých univerzit.

dTest.cz

Jaký vliv má vakuování na kvalitu potravin?

doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., VŠCHT, Praha: Vakuování se používá jako doplňková metoda konzervace (úchovy) potravin. Za určitých podmínek prokazatelně prodlužuje trvanlivost jak z pohledu bezpečnosti (inhibice růstu některých mikroorganismů a tvorby některých mikrobiálních toxinů), tak smyslové a výživové kvality.

Ing. Radka Daňková, Mendelova Univerzita, Brno: Vakuové balení upravuje atmosféru obklopující potraviny odstraněním kyslíku, což vede k prodloužení trvanlivosti potraviny. Při vakuovém balení se potravina umístí do obalu, z něhož se evakuuje vzduch, čímž dojde ke smrštění obalu předtím, než je uzavřen. Pro dosažení co nejlepších výsledků je důležité, aby potravina, která má být zabalena, měla tvar, jenž umožní, aby se obal smrštil na povrch potraviny kompletně, bez kapes a bez částí, které by obal mohly protrhnout. Důležitý je tedy také vysoce pružný plastový obal, který umožní přizpůsobení se obrysům potravin.

doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D., ČZU, Praha: Při vakuovém balení dochází k odstranění vzduchu z okolí potraviny. Dojde k odčerpání kyslíku, který je významným faktorem pro růst aerobních mikroorganismů včetně plísní. Dojde tedy k potlačení růstu a množení těchto mikroorganismů, ale neovlivní to růst a množení anaerobních mikroorganismů, které ke svému životu kyslík nepotřebují nebo jim i vadí. Přežívání a množení těchto mikroorganismů může ovlivnit jednak senzorickou jakost, ale zároveň i bezpečnost a zdravotní nezávadnost výrobků. Proto bych vakuové balení nezařazovala mezi plnohodnotné konzervační techniky, ale mezi postupy, které mohou prodloužit skladování potravin a lze je s výhodou kombinovat s dalšími technikami prodloužení skladovatelnosti či konzervace. Výzkumy, které se zabývaly například skladováním vakuově baleného hovězího masa, zjistily, že vakuově balené maso mělo menší ztráty hmotnosti, došlo u něho k menší oxidaci tuku (která vyžaduje vzdušný kyslík), mělo lepší barvu (menší změna krevních barviv) a odlišnou texturu.

Čtěte také: Cizrna - luštěnina pro dnešní uspěchanou dobu

Jsou nějaké potraviny, které se na vakuování vyloženě nehodí? Proč?

doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., VŠCHT, Praha: Křehké potraviny kvůli porušení jejich struktury. Na dlouhodobé uskladnění se nehodí ani dýchající ovoce a zelenina – v tepelně neošetřených pletivech stále probíhají fyziologické procesy, které bez kyslíku nemohou pokračovat, a zvyšuje se náchylnost ke kažení. Dále potraviny a pokrmy neznámého původu, výroby nebo historie skladování. Je třeba počítat s tím, že vakuování je pouze doplňková konzervační metoda a až na výjimky prodlužuje trvanlivost maximálně dvojnásobně.

Ing. Radka Daňková, Mendelova Univerzita, Brno: Vakuové balení se používá již řadu let na balení vybouraných celků masa. Za nízkých teplot se udrží dobrá kvalita masa ve vakuovém balení až pětkrát déle než u aerobně uložených celků masa. V posledních letech se vakuové balení stále častěji využívá i pro balení dalších výrobků, jako jsou vařené maso, ryby a hotové saláty. Méně často se využívá u maloobchodního balení masa, protože maso zde získává purpurovou barvu myoglobinu v jeho neokysličené formě. To pro spotřebitele nebývá přijatelné, i když k okysličování dochází velmi rychle po otevření vakuového balení, a maso tak získá známější jasně červenou barvu čerstvého masa. Uzené maso je naopak vakuově baleno často, protože barvivo je zde právě chráněno před oxidací pomocí vakuového balení. Dostupnost zařízení pro vakuové balení i pro drobné podniky a domácí použití vyvolaly znepokojení nad zvyšujícím se rizikem rozvoje bakterie Clostridium botulinum. Z řady průzkumů vyplývá, že toto riziko je minimální. Musí být ovšem dodržena hygienická kvalita vakuovaných potravin.

doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D., ČZU, Praha: Vakuové balení je vhodné pro údržné potraviny, u těch neúdržných musíme být z hlediska mikrobiální jakosti obezřetnější.

Čtěte také: Ředkvičky - lék na nachlazení i střevní potíže

Jakým jiným způsobem můžeme prodloužit trvanlivost potravin?

doc. Ing. Helena Čížková, Ph.D., VŠCHT, Praha: Hygienou zpracování, pro konkrétní potraviny dodržováním doporučených podmínek (teplota, vlhkost, tma a podobně) a doby skladování.

Ing. Radka Daňková, Mendelova Univerzita, Brno: Další metody konzervace jako jsou tepelné ošetření, skladování ve snížených teplotách a další, se mohou s vakuováním kombinovat při zachování kvality potravin.

doc. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D., ČZU, Praha: Obecně můžeme prodloužit trvanlivost potravin řadou technik: ovlivněním teploty (mražení, pasterace, sterilace), aktivitou vody (sušení, solení, proslazování), chemicky (uzení, užití etanolu, různých nálevů či konzervačních látek), ozářením, tlakem, modifikací atmosféry, změnou pH (okyselením) a podobně.

Čtěte také: Trávicí potíže - střevní záněty a rakovina střev

Zdroj: dTest.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/zdravotni-pojistovny/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=zdravotni-pojistovny

Anketní otázka

Máte rádi zázvor?

78%
22%
Zatím hlasovalo 165 lidí
reklama https://www.lekarna.cz/boiron-oscillococcinum-1-g-granule-30-davek/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=Boiron_oscillo

Mohlo by vás zajímat

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Výživa předškolních a školních dětí

V období růstu a dospívání je optimální přívod nutričních faktorů velmi významný, protože ovlivňuje nejen vlastní vývoj dítěte, ale také jeho vztah k výživě. V tomto období dětský organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, postupuje vývoj kostry a dotváří se imunitní systém. Odpovídající skladba výživy je důležitá i pro psychický vývoj a schopnost dítěte učit se.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce