Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.
Výsledky rozsáhlé studie jsou jednoznačné v případě uzenin, a to už pro konzumaci 50 gramů denně, což odpovídá jednomu párku nebo dvěma plátkům slaniny. Naopak nepřesvědčivě výzkum dopadl v případě srovnání konzumace červeného a bílého masa.
Výsledek je založen na rozboru 11 dílčích studií, v nichž byly porovnány údaje o 6643 pacientech s rakovinou slinivky břišní.
V případě srovnání vlivu různých druhů masa se sice ukázalo, že denní konzumace 120gramových porcí červeného masa zvyšuje onemocnění o 29 procent, ale jenom u mužů, nikoli u žen.
Jednoznačným závěrem autorů studie je, že se nedá pochybovat o negativním dopadu konzumace uzenin pro celou populaci a červeného masa pro muže.
Pouze pět procent lidí s rakovinou slinivky přežívá víc než pět let po zjištění nemoci. Obecně je v populaci výskyt tohoto druhu rakoviny nižší než u jiných druhů. V Británii se riziko výskytu choroby uvádí na jednoho ze 77 mužů a jednu ze 79 žen. Statistiky týkající se ČR hovoří o 20 pacientech na 100.000 lidí.
Přidat nový komentář