Inzerce https://www.lekarna.cz/akce-3-za-cenu-2/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=akce-3-za-cenu-2

Ustupující dásně: Co je způsobuje a jak jim předcházet?

(9. října 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 177x )

Zdravé dásně mají většinou růžovou barvu a těsně přiléhají k zubům. Dáseň pokrývá zuby od čelistní kosti až po viditelnou korunku zubu a tvoří ochrannou bariéru, která zabraňuje pronikání zánětlivých bakterií ke kořenům zubů a do čelisti. Zároveň zajišťuje pevné ukotvení zubů. Pokud se však začnou v ústech hromadit bakterie, může to vést k onemocnění dásní a jejich ustupování.

shutterstock.com

Zpočátku nemusí být vidět, že dásně ustupují, protože se mohou od zubů odtahovat postupně. S postupujícím ústupem dásní mohou vaše zuby vypadat delší a mohou se obnažit kořeny zubů. Je důležité bojovat s tímto problémem a jeho příčinami co nejdříve, protože jakmile dásně jednou ustoupí, nelze je vrátit do původního tvaru, a nakonec lze defekt dásní napravit pouze chirurgicky.

Příčiny ustupujících dásní

Nejčastější příčinou ustupujících dásní je onemocnění dásní, známé také jako paradentóza. Ta vzniká tehdy, když se na zubech a dásních hromadí bakterie a plak. Způsobují zánět a poškození tkáně dásní. 

Mezi další příčiny ústupu dásní patří:

  • Špatná ústní hygiena: Nedostatečná hygiena ústní dutiny vede k hromadění bakterií a zubního plaku na povrchu dásní a zubů. To může způsobit zánět nebo onemocnění dásní, které vede k jejich ústupu.
  • Agresivní čištění zubů: Pokud při čištění příliš tlačíte nebo používáte tvrdý kartáček s drsnými štětinami, můžete poškodit dásně a způsobit jejich ústup.
  • Genetika: Ustupující dásně jsou zčásti dědičné. Pokud se tedy onemocnění dásní objevilo v rodině, měli byste péči o ústní dutinu věnovat zvýšenou pozornost.
  • Užívání tabáku: Tabák dráždí a poškozuje dásně. A to jak při kouření, tak při užívání žvýkacího tabáku. Kuřáci navíc mají často slabší imunitní systém, který se hůře vypořádává se zánětem nebo onemocněním dásní.
  • Hormonální změny: Hormonální změny mohou ovlivnit imunitní systém organismu a způsobit, že není schopen efektivně bojovat proti běžné vrstvě bakterií a plaku na dásních. Dochází k tomu nejčastěji v pubertě, během těhotenství a v období menopauzy.
  • Křivé zuby: Pokud máte křivé zuby, které na sebe pravidelně nenavazují, může se na dásně a kost vytvářet nepřiměřený a nepravidelný tlak. Takový tlak na dásně může způsobit i ustupování dásní.
  • Skřípání a zatínání zubů: Zatínání nebo skřípání zubů může vyvinout na zuby příliš velkou sílu a způsobit ústup dásní.
  • Piercing rtu nebo jazyka: Šperky mohou dřít dásně a dráždit je do té míry, že se tkáň dásní opotřebuje.
  • Nesprávně nasazené ortodontické aparáty a zubní náhrady.

Příznaky ustupujících dásní

Ustupující dásně jsou progresivní onemocnění, jehož příznaky se postupně zhoršují. Začíná poměrně nenápadně jako zvýšená citlivost zubů na horké a studené jídlo nebo nápoje, které většina lidí nepřipisuje velký význam. Jak se ustupující dásně zhoršují, objevují se výraznější příznaky: 

  • Bolest při čištění zubů
  • Otok a zarudnutí dásní
  • Zápach z úst
  • Krvácení dásní
  • Uvolněné zuby
  • Zuby vypadají delší
  • Viditelné zubní kořeny

Pokud na sobě některý z těchto příznaků pozorujete, konzultujte je se zubním lékařem.

Léčba ustupujících dásní

Způsob léčby závisí na diagnóze a závažnosti vašeho stavu. Lehké případy je někdy možné řešit neinvazivními způsoby, ale častěji se sahá k chirurgickému řešení. Nedílnou součástí je domácí péče pacienta a pokyny pro správnou ústní hygienu.

Nechirurgická léčba ustupujících dásní

Pokud se problém s ustupujícími dásněmi odhalí v časném stádiu, kdy ještě není příliš závažný, často je možné zvolit neinvazivní léčbu bez nutnosti chirurgického zákroku. Mezi možnosti nechirurgické léčby patří:

Lokální antibiotická léčba: Antibiotická léčba se volí zejména v případech, kdy ustupující dásně způsobuje parodontální onemocnění. Antibiotika likvidují bakterie v ústech a zastavují zánět. Antibiotická léčba ustupujících dásní může mít formu orálních antibiotik, speciální ústní vody nebo také antibiotických gelů a mastí, které se aplikují přímo na dásně. 

Ošetření dásní fluoridem: Ošetření ustupujících dásní fluoridem je založeno na posilování zubní skloviny a snižování citlivostí zubů. Při fluoridové léčbě se na dásně nanáší fluoridový gel a nechává se několik minut působit. Samotná aplikace fluoridu ovšem není jako léčba ustupujících dásní dostatečná a vždy je potřeba ji doplnit dalšími metodami. 

Parodontologická léčba: Parodontologická terapie spočívá v odstranění zubního kamene a bakteriálního povlaku zpod dásně. Povrch odhaleného kořene zubu se následně ošetří tak, aby k němu mohla dáseň opět přirůst. Typicky se provádí v lokální anestezii v ambulanci zubního lékaře.

Chirurgická léčba ustupujících dásní

V závažných případech ustupujících dásní, kdy nechirurgická léčba nestačí, se přistupuje k transplantaci dásní. Zákrok probíhá v lokální anestezii, takže je naprosto bezbolestný. Tato léčba ustupujícíchdásní má za cíl oživit tkáň dásní nebo podkladovou kost a může zahrnovat umístění syntetické membrány nebo kosti, které regeneraci dásní podpoří.

Když se ustupující dásně neléčí

Pokud se ustupující dásně neléčí, dojde k postupnému zhoršování problému. Zuby jsou čím dál tím citlivější, nejen na studené a teplé, ale také při čištění, žvýkání tuhé stravy a postupně v podstatě při každém jídle. Ustupující dásně také způsobují stále větší estetický problém. Zuby působí nerovnoměrně, nepřirozeně dlouze a dásně mohou často krvácet. Ustupující dásně mohou vést ke zvýšené kazivosti, později pak dokonce třeba až ke ztrátě chrupu.

Prevence ustupujících dásní

Nejlepší ochranou proti ustupujícím dásním jsou pravidelné prohlídky u zubního lékaře a dobrá ústní hygiena. Za standard se považuje čištění zubů dvakrát denně (ráno a večer) a čištění zubní nití alespoň večer před spaním. Pro dokonalé vyčištění úst je dobré je vyplachovat antimikrobiální ústní vodou nebo bylinnou ústní vodou s heřmánkem, šalvějí a řepíkem. Dávejte ale pozor na příliš silný tlak při čištění a drsný zubní kartáček. Tak můžete dásně naopak poškodit. Používejte kartáček s jemnými štětinkami a čistěte zuby krouživými pohyby.

Pokud kouříte nebo užíváte žvýkací tabák, tou nejlepší prevencí nejen ustupujících dásní je přestat.

Zdravá a vyvážená strava ovlivňuje vaše celkové zdraví, a navíc dokáže přispět k prevenci ustupujících dásní. Je vhodné omezit cukry, zpracované a konzervované potraviny, slazené nápoje a nápoje colové nápoje. Naopak se zaměřte se na zdravou přirozenou stravu. Zeleninu, ovoce, oříšky, ryby, vejce, mléko a celozrnné výrobky. Zdravá strava bohatá na všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály podpoří zdraví dásní a sníží riziko jejich onemocnění. Pokud nemáte dostatek vitamínu C, D a vápníku, doplňujte je pomocí suplementů.

Pravidelné návštěvy zubaře

Díky pravidelným návštěvám zubaře budete mít dokonalý přehled o zdraví svých zubů a dásní. Pokud by se problém s ustupujícími dásněmi objevil, díky pravidelným prohlídkám jej můžete včas zachytit a řešit.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vás nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Anketní otázka

Máte rádi zázvor?

84%
16%
Zatím hlasovalo 31 lidí

Mohlo by vás zajímat

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce