Většinou si namažou pečivo rostlinným tukem, k němu si dají tvrdý sýr a pijí čaj Téměř polovina lidí jí ráno chléb, 15 procent dotázaných dává přednost bílému a celozrnnému pečivu, sladkému pak deset procent. Tvrdý sýr střídají s taveným sýrem, medem nebo marmeládou, salámem a šunkou. Jogurty si pravidelně dává 15 procent obyvatel, müsli nebo kukuřičné lupínky jí asi devět procent lidí.
Průzkum také odhalil rozdílné "snídaňové" zvyklosti obyvatel jednotlivých regionů. Například jogurty jedí nejvíce obyvatelé Prahy, nejméně lidé z Plzeňska. Ovoce si k snídani nejvíc dávají lidé na jižní Moravě a nejméně v Moravskoslezském kraji. K nejčastějším chybám v jídelníčku patří přebytek živočišných tuků, upřednostňování bílého pečiva před celozrnným a nedostatek zeleniny a ovoce.
Snídaně by měla podle odborníků tvořit zhruba čtvrtinu denního energetického příjmu. Pokud člověk ráno nejí, hrozí mu reálné riziko vzniku nadváhy či obezita. Když člověk vynechává snídani, má tendenci sníst k obědu nebo večeři velkou porci jídla, kterou tělo nestačí zpracovat a ukládá se v podobě tuku.
Nesprávné stravovací zvyky vedou nejen ke kilům navíc, ale také např. ke zvýšené hladině cholesterolu v krvi, která je jedním z hlavních rizikových faktorů srdečně cévních onemocnění. V Česku má vyšší hladinu cholesterolu, než je norma, asi 65 procent lidí. Aby mohli jeho hladinu upravit, měli by změnit složení konzumované stravy tak, aby byla celkově méně energeticky náročná. Pro snížení cholesterolu lze do stravy zařazovat i potraviny obohacené rostlinnými steroly. Lidé by také měli omezit spotřebu uzenin, paštik, tavených sýrů a živočišných tuků, neměli by zapomínat ani na dostatečný příjem tekutin.
Zdroj: ČTK
Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!
Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.