Alergie na chlad propuká hlavně na podzim a v zimě, kdy se vlivem chladného počasí zvyšuje počet těch, které trápí nepříjemné kožní projevy při pobytu v chladném či mrazivém vzduchu nebo po přechodu z tepla do zimy či naopak. Nejčastěji se jedná o zarudnutí pokožky, kopřivku s úporným svěděním, popraskání kůže nebo otoky těch míst těla, která nejsou dostatečně chráněná oblečením.
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ
Jak vzniká med?
Vznik medu je složitý proces, který je vytvářen vzájemnou dělbou práce všech včel jako celku. Včela medonosná přinese sebraný nektar nebo medovici v medovém váčku do úlu a tam ji předá úlovým včelám, které přejímají donesenou sladinu k dalšímu zpracování v úlu. Donesená kapka je spolknuta a znovu předána ještě několikrát, než je jako med uložen v buňce plástu, za tuto dobu předávání se tu rozběhnul chemicko – fyzikální proces, ve kterém dochází k obohacování sladiny o látky pocházející z hltanových a pyskových žláz včel dělnic a to jsou enzymy, aminokyseliny a další látky ve stopovém množství jako tuky vitamíny skupiny B.
Proč je med tak důležitý pro naše zdraví?
Příznivé účinky medu na lidské zdraví znali již starověcí Egypťané, kteří 4 tisíce let před naším letopočtem chovali včely v hliněných nádobách.
Obsahuje totiž mnoho zdraví prospěšných látek i vitamínů. Med obsahuje živiny, jako jsou bílkoviny, vláknina, cukry, různé vitamíny, minerály, enzymy a aminokyseliny. Je zde zastoupeno poměrně velké množství železa, vápníku, sodíku, draslíku, fosforu, zinku a vápníku. Med je dobrým zdrojem vitamínu C a vitamínů skupiny A, B, D, E, H, K. Díky tomu med posiluje imunitní systém, pomáhá při detoxikaci, podporuje trávení a je cenným bojovníkem proti infekcím a nemocím dýchacího ústrojí.
Pomocník při rýmě a nachlazení
Med je jakýmsi přírodním antibiotikem a má schopnost ničit škodlivé bakterie a mikroorganismy. Draslík, který je v medu obsažen, pomáhá při chřipce a snižuje horečku, jelikož vyvolává pocení a usnadňuje vykašlávání hlenů. Med má také schopnost hojení zanícených ran, a to v případě nachlazení znamená značnou úlevu pro podrážděné a zanícené sliznice. V neposlední řadě je med nenahraditelným zdrojem jednoduchých cukrů, a proto čaj oslazený medem přináší nejen úlevu od nachlazení, ale dodává organismu tolik potřebnou energii pro boj s nemocí.
Tip: Domácí sirup proti kašli: nakrájejte cibuli najemno a drobné kostičky smíchejte s medem tak, abyste je zakryli. Nechte odležet přes noc, cibule pustí do medu šťávu. Stačí jen přecedit a tekutinu pak můžete v uzavíratelné čisté (nejlépe vyvařené) sklenici skladovat v lednici. Podávejte třikrát denně jednu lžičku. Do sirupu lze přidat i strouhaný zázvor nebo citronovou kůru z chemicky neošetřeného bio citronu.
Posiluje srdce
Výzkumy ukazují, že antioxidanty obsažené v medu mohou zabránit zúžení tepen. V závislosti na místě výskytu může zúžení způsobit srdeční selhání, cévní problémy nebo bolesti hlavy. Vypít sklenici vody s několika lžičkami medu působí vůči tomu preventivně.
Zrychluje metabolismus
Pokud sledujete svou váhu, lékaři doporučují vyloučit všechny sladkosti na bázi cukru, ale med určitě ne. Med na rozdíl od bílého cukru nezpůsobuje nadváhu, naopak může být velmi užitečným pomocníkem při hubnutí, jelikož na rozdíl od rafinovaného cukru, který je zdrojem „prázdných kalorií“, obsahuje užitečné vitamíny, minerály, antioxidanty, bílkoviny a vlákninu.
Vylepšuje paměť
Med je kromě jiného výborným bojovníkem se stresem, obnovuje buněčný systém a také zlepšuje paměť. Vápník, který med obsahuje je snadno vstřebáván mozkem, který díky tomu lépe funguje. Pro starší populaci je pak vhodný spíše tmavý medovicový med nebo med lesní, protože je bohatý na minerální látky, jako je vápník, draslík, hořčík, železo, které jsou pro tělo blahodárné. Má také výraznější a intenzivnější chuť, kterou starší lépe ocení.
Snižuje hladinu cholesterolu
Lidé s vyšším cholesterolem by si měli med pravidelně dopřávat určitě. Neobsahuje totiž cholesterol. Jeho složky a vitamíny naopak přispívají ke snižování jeho hladiny. Denní konzumace medu má příznivý vliv na množství antioxidačních látek v těle, které jsou v boji proti cholesterolu velmi úspěšné.
Čistí zvenku i zevnitř
Med je vynikající antioxidant, což znamená, že jeho pravidelná konzumace vyčistí vaše tělo od různých toxinů. Med je silné antiseptikum, takže pomocí jedné lžičky medu denně dokážete předcházet různým onemocněním spojeným s trávicím traktem. Kromě toho při průchodu žaludkem med rozloží zárodky a vyléčí malé rány na sliznici. A když budou vaše střeva zdravá, účinek medu se podepíše i na vaší tělesné schránce. Toxiny se z vás vyplaví a vy budete mít pleť.
Elixír mládí!
Med má pozitivní účinky na zdraví i krásu! Díky obsahu antioxidantů zpomaluje stárnutí buněk a působí příznivě nejen při konzumaci, ale i vnějším použití. Zjemňuje a omlazuje pleť, potírají se jím rozpraskané rty, aby byly zase hedvábné, působí proti celulitidě a má blahodárné účinky na pupínky či kožní infekce. Velkou oblibu si získala rovněž medová masáž, která detoxikuje a revitalizuje a působí nejen na fyzickou stránku těla, ale také na psychiku, jelikož uvolňuje a dokáže zatočit se stresem.
Tip: Vyzkoušejte domácí pleťovou masku z medu! Med můžete na pokožku nanést i samotný a po přibližně čtvrt hodiny působení jej opláchnout vlažnou vodou. Chcete-li vytvořit domácí peeling, přidejte do medu rozdrcené ovesné vločky či mletá kávová zrnka a krouživými pohyby odstraňte odumřelé buňky. Ze směsi medu a olivového oleje lze vytvořit také celotělovou masku. Po deseti minutách působení bude pokožka krásně jemná!
Podporuje kvalitní spánek
Med dokáže uklidnit nervy a udržet psychiku v klidu. Obsahuje glukózu, která se rychle vstřebává do krve, a tak podporuje relaxaci a zmírnění psychických problémů.
Ztrácí med v horkém čaji vitamíny?
Často se říká, že by se med neměl přidávat do horkého čaje, protože se tím ztrácí jeho léčebné účinky a stane se z něj vlastně jen obyčejný cukr. Aby došlo ke znehodnocení medu, je třeba ho dlouhodobě skladovat v nevhodných podmínkách, například při vysokých teplotách. Běžně připravený čaj má teplotu 80 – 90 °C, když se do něj ponoří lžička s medem a zamíchá, tak teplota čaje rychle klesne. Teplotní zátěž pak není na med tak vysoká a dlouhá, aby došlo k úplnému znehodnocení medu a v něm obsažených zdraví prospěšných látek. Med nikdy v čaji nevařte.
Poznejte kouzlo včelího pylu!
Pyl je pro včely nezbytný! Je zdrojem bílkovin, vyživuje larvy, pomáhá přežít zimu... Z jednoho květu nabere včelka až 2500 pylových zrn. Z nich se jí na holeních vytváří hrudky, takzvané pylové rousky, které nosí do úlu. Pro vytvoření pylových rousků včela mnohdy navštíví 80 květů! Včelstvo dokáže denně nasbírat až kilogram pylu! A ten je užitečný nejen pro ně samotné, ale i pro lidské zdraví. Včelí pyl je právem považován za jedinečnou potravinu, zejména pro vysoký obsah biologicky aktivních látek a cenných bílkovin, enzymů a minerálních látek. Protože pyl včelám slouží jako základní složka potravy, je z nutričního hlediska velice hodnotný. Vyniká obsahem vitaminů skupiny B, zinku a rutinu. Přispívá k celkové odolnosti organismu a podílí se na zachování fyzické i duševní vitality.
Tip: Pořiďte si včelí pyl rouskovaný, který lze jednoduše rozpustit v medu a přidat ho do různých pokrmů či nápojů: například směsí obohatit jogurt, müsli či cereálie, ozdobit jím zmrzlinové nebo ovocné poháry... Protože je ale každé zrnko nabito aktivními enzymy a živinami, zařazujte včelí pyl do jídelníčku pomalu. První měsíc stačí jedna lžička denně, později můžete navýšit až na tři. Zvláště alergikům na pyl se doporučuje vyzkoušet zpočátku velmi malé dávky (cca 2 g denně čili polovinu čajové lžičky).
Skladování medu
Zacházejte s ním proto opatrně a s úctou! Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C, v temnu a suchu. Můžete ho mít ve spíži, ale třeba i v lednici. Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkost ze vzduchu, a tím i pachy, proto dbejte na to, aby byla sklenice vždy dobře uzavřená, a nehrozila tak kontaminace vlhkostí z vnějšího prostředí. Nikdy jej neohřívejte v mikrovlnné troubě!
Zkrystalizovaný med je známkou kvality
Nemějte obavy, když začne med krystalizovat. Není to známka „zkažení“, jedná se o přirozený proces, který vás nemusí znepokojovat – naopak, jde o důkaz, že se jedná o kvalitní produkt. Pouze akátový med může zůstat tekutý déle než rok, ostatní typy medů postupně mění konzistenci a „cukernatí“. Je-li med dobře skladován, nemůže se prakticky zkazit.
Tip: Pokud chcete zkrystalizovaný med rozpustit, aby byl tekutější a dal se s ním například lépe sladit čaj, můžete jej vložit do vodní lázně o teplotě do 50 °C. Další moností je med pastovat. Toho dosáhnete tak, že med přendáte do větší nádoby a po dobu několika dnů ho pravidelně, cca 3x denně, zamíchejte nerezovou lžičkou. Už po pár dnech uvidíte, jak med mění svoji strukturu a stává se krémovým.